Detta händer i Västra Götalands län under Offentliga måltidens dag den 19 oktober 2023.
I alla våra kök kommer vi att servera en köttfärssoppa med rotfrukter, där så mycket som möjligt är närproducerat. Vi kommer även bjuda på äppelkaka med vaniljyoghurt till efterrätt.
Kontakt: Josefin Bäckström, 0531-526 139
Följ oss gärna på Instagram: @maltidsenhetenbengtsfors Länk till annan webbplats.
Våra unga matgäster i förskola/skola får rösta fram favorit bland fem klassiska rätter. Så det kan komma att se lite olika ut i våra förskolor och skolor. Inom äldreomsorgen serveras hemlagade köttbullar tillsammans med tillbehör och en smaskig dessert.
Instagram: @matgladje_bollebygd Länk till annan webbplats.
Kontakt: Therese Lindh, 0734-647107
Under denna dag kommer måltidsverksamheten i Falköpings kommun lyfta den offentliga måltiden och kopplingen till lokala producenter. Detta gör vi genom att bjuda vårdnadshavare i skolan på lunch – och denna dag står vildsvin på menyn, som köps in från en lokal jägare/viltvårdsanläggning.
Inom äldreomsorgen uppmärksammas den skaraborgska högtiden "Grynkorvens dag" och då står självklart grynkorv på menyn.
Kontakt: Emma Ottosson, 0515-88 54 76
På Instagram heter vi: @dinmatifalkoping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi lagar Pulled pork av närproducerad karré. Serveras med goda tillbehör. I vissa skolrestauranger har vi lunchdisco.
Kontakt: linda.eklund@fargelanda.se, 0528-56 72 73
Mer information om vårt firande kommer inom kort.
Kontakt: Anna Ornelid, 0514-580 73
Vi i Gullspångs och Töreboda kommuner kommer att uppmärksamma Offentliga måltidens dag med att servera en populär rätt gjord på lokalproducerat kött. Vi sätter också lite extra guldkant denna dag genom att servera en liten dessert. Inom äldreomsorgen uppmärksammas den skaraborgska högtiden Grynkorvens dag och i våra matsalar kommer materialet från MATtanken att finnas uppsatt och tillgängligt.
Kontakt: Tomas Karlsson, 0506-360 23
Vi uppmärksammar denna dag som även sammanfaller med Grynkorvens dag, Skaraborgs nationalrätt med att servera just grynkorv och potatismos. Till skola/förskola kommer det serveras en korvbuffé. Vår kommunikationsavdelning kommer också följa ett kök under veckan just runt den 19 oktober och lägga upp bilder på kommunens stafettkonto på instagram. Här kommer köket dela med sig av sin vardag.
Kontakt: Kristina Fahlgren Palm, kristina.fahlgrenpalm@skara.se, 0511-327 82
På våra äldreboenden uppmärksammas Offentliga måltidens dag genom att vi serverar en festlig trerättersmeny. Menyerna varierar på våra olika äldreboenden, då det är köket som tillsammans med hyresgäster och kostombud planerar menyn.
Kontakt: Charlotte Sandsgård, charlotte.sandsgard@kungalv.se, 072-535 48 78
Vi kommer att ha tema äpple förskolor, grundskolor, gymnasium och äldreomsorgen! Syftet är att sätta guldkant på dagen för våra måltidsgäster och samtidigt värna om frukten som vi har så god tillgång till här i Sverige under hösten. Temat kommer uppmärksammas genom olika aktiviteter och förhoppningsvis får vi användning av en del frukt som träd i trädgårdar runt omkring dignar av och som annars ligger glömda på marken. Vi vill också lyfta den offentliga måltidens betydelse för såväl klimat och miljö som matglädje och inte minst folkhälsan.
Kontakt: Elin Enlöf, 0302-52 08 33
Vi finns på Instagram: @maltidsservice_lerums_kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi kommer servera den populära rätten "köttfärssås med pasta" till förskola och skola. Vi kommer även ha en temavecka med rotfrukter. Inom äldreomsorgen uppmärksammas den skaraborgska högtiden "Grynkorvens dag". Grynkorven köps in från en lokal producent.
Kontakt: Ann-Christine Boström, 070-8295156
På Offentliga måltidens dag serveras alla kommunens matgäster i förskola, skola och äldreomsorg sjömat på nytt sätt, i form av musslebullar med potatis- och palsternackspuré, vitvinsås och tillbehör.
För att kunna visa kostenhetens vardag kommer vi även att bjuda in politiker och chefer till vår verksamhet.
Kontakt: Camilla Grek, 0520-659 987
Instagram: @kostenhetenlillaedet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Matgästerna i kommunens kök inom förskola, skola, gymnasiet samt äldreomsorg kommer bjudas på ost- och potatissoppa gjord på svenska råvaror i säsong. Till soppan serveras hembakat baljväxtbröd bröd och till efterrätt blir det äppelpaj med vaniljsås.
Vi kommer att servera Melleruds special med våffla, mos och korv på alla skolor, förskolor och inom äldreomsorgen. Vi får besök av politiker och på Rådaskolan kommer kommunstyrelsens ordförande att servera mat.
Kontakt: Martin Zetterström, 0530-181 77
Vi finns på instagram! @radarestaurangenmellerud Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @asebrokoket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @serviceenhetenmellerud
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Munkedals kommun kommer att uppmärksamma den offentliga måltidens dag den 19/10 dagen med att servera en populär rätt gjord på lokalproducerat kött. Vi sätter också lite extra guldkant denna dag och serverar en liten dessert dagen till ära. i Våra matsalar kommer materialet från MATtanken att finnas uppsatt och tillgängligt.
Kontakt: Sandra Ostwald, 0524-183 98 eller Magnus Eriksson, 0524-180 13
Vi finns på Instagram: @malet_ar_maltiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi uppmärksammar denna dag som även sammanfaller med Grynkorvens dag, Skaraborgs nationalrätt med att servera just grynkorv och potatismos. Till skola/förskola kommer det serveras en korvbuffé. Vår kommunikationsavdelning kommer också följa ett kök under veckan just runt den 19 oktober och lägga upp bilder på kommunens stafettkonto på instagram. Här kommer köket dela med sig av sin vardag.
Kontakt: Kristina Fahlgren Palm, kristina.fahlgrenpalm@skara.se, 0511-327 82
Skövde kommuns måltidsavdelning har under några år arbetat mot målet att kunna erbjuda sina matgäster en innovativ, smakrik och hållbar sjömatsmeny med råvaror från Sverige. Under Offentliga måltidens dag kommer förskolor och skolor ha temat ”Havets skafferi”. På menyn kommer finnas olika maträtter av musslor, tång, sillfärs, clariasfärs och mycket annat. Vi hoppas att dagen kan väcka nyfikenhet hos våra unga matgäster, kring vad havet har att erbjuda.
På våra äldreboenden kommer vi denna dag att erbjuda en trerätters lunchmeny där huvudrätten består av Skaraborgs nationalrätt Grynkorv med klassiska tillbehör. Vi hoppas på många fina dukningar och kanske att ett och annat mat-minne dyker upp.
Kontakt: Ida Henriksson, 073-800 34 61
Följ oss gärna på vår webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och i sociala medier! Den som inte har turen att ha tillgång till kommunens offentliga måltider kan följa dess hashtag #maträttskövde och ta del av allt gott.
Här hittar du oss på Instagram: @ida_maltidsutvecklare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @skovdekommun
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @bokenkok, @cafe.ekedal
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @bissgardensforskolekok
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @ekebackens.kockar
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @rosenhagaskok
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @vasterhojdskoket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @claesborgkoket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @restaurang_helenaskolan
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @varsasfsk_kok
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @mellomkvarnsforskola
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @karstorpsforskola
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @aspofskkok
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @billingsdalsskolan.koket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @vasarestaurangen
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @sventorpkoket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @cafe_gallerian
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @restaurang_bagaren
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @stopenkoket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @lundenskolanskok
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @billingskolans_restaurang
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @kapplundakoket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @koketitimmersdala
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi kommer servera ärtsoppa med fläsk och pannkakor till lunch på grundskolor och gymnasium i Stenungsund.
Förskoleköken i Stenungsunds kommun fortsätter även i år med ett tema på blå proteiner, då vi är en kustnära Kommun. I år bjuder vi våra matgäster på Bohusläns nya landskapsrätt som är musselbullar med potatis- och palsternackspuré, vitvinssås, samt rårörda lingon och syrligt äpple. Vi samarbetar med våra lokala grannar på Musselbaren i Ljungskile. Här i Bohuslän är det kust, hav och salta stänk som gäller!
Kontakt: Karin Hermansson 0303-73 25 93, Camilla Berntsson 0303-73 05 55, Jan Broberg 0303-73 26 64
Följ oss gärna på Instagram: @karinochmaten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @asaslillakok,
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @millas_forskolekok
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. @miasmatochskafferi
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Barnen på Ängens förskola får önska mat till lunchen. Vi kommer också servera stekta äpplen med havrecrisp och yoghurt till efterrätt.
Kontakt: Marie Andersson, marie.matsson@tibro.se, 0504-183 67
Vi finns på Instagram: @maries_forskolekok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I Tidaholms kommun kommer några kockar under oktober månad, tillsammans med Skolmatsakademin, besöka Halla gård. Vi följer upp detta genom att på Offentliga måltidens dag servera en klassisk meny med klimatsmart kött från gården. Dagen till ära bjuds våra gäster även på efterrätt.
Menyn för dagen är: Långbakad karré med gräddsås, rostade rotfrukter, picklat äpple och gelé. Äppelkaka med vaniljsås. Omsorgsverksamheten firar enligt tradition Grynkorvens dag under lunchen, varvid de kommer serveras Halla gårdsgris till middag.
Kontakt: Annelie Nohlberg, 0502-60 67 21
Vi i Töreboda och Gullspångs kommuner kommer att uppmärksamma Offentliga måltidens dag med att servera en populär rätt gjord på lokalproducerat kött. Vi sätter också lite extra guldkant denna dag genom att servera en liten dessert. Inom äldreomsorgen uppmärksammas den skaraborgska högtiden Grynkorvens dag och i våra matsalar kommer materialet från MATtanken att finnas uppsatt och tillgängligt.
Kontakt: Tomas Karlsson, 0506-360 23
Måltidsservice kommer denna dag att servera Bohusläns landskapsmåltid i alla verksamheter. Musselbullar, potatismos, skirat smör, lingon och pressgurka. Sjömat med lokal anknytning!
Kontakt: Karin Nilsson, 0522-69 70 88
Följ oss gärna på Instagram: @maltidsservice_ua_forskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @maltidsservice_ua_grundskola
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @maltidsservice_ua_gymnasiet
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @maltidsservice_ua_aldreomsorg
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Till alla barn/elever i förskola/skola kommer det denna dag bjudas på dessert. Äppelpaj på svenska äpplen med härlig vaniljsås med. Det kommer ställas ut bordspratare, dekoreras i matsal och ev. ett reportage i lokala tidningen. Även föräldrar är mer än välkomna denna dag, för att ta del av barnens måltid.
Instagram: @kostenhetenulricehamn Länk till annan webbplats.
Kontakt: Johanna Skenning, 0321-595208
Vi uppmärksammar Offentliga måltidens dag med att även fira Grynkorvens dag. Alla våra restauranger serverar en tvårättersmeny bestående av: Närproducerad grynkorv som serveras i sällskap av potatismos och senapssås. Som avslutning komponerar varje kök sin egen dessert, vilken hittar du på respektive skolas konto på skolmatappen och omsorgsappen. Som vegetariskt alternativ serveras bönbiffar med kantareller.
Följ våra kök på Instagram: @Lagmanskoket Länk till annan webbplats. @Alleskolanskok
Länk till annan webbplats. @vastraforskolanskok
Länk till annan webbplats. @Torsgardenskok
Länk till annan webbplats. @Nastegarsskolanskok
Länk till annan webbplats. @Leveneskolakok
Länk till annan webbplats. @Solgardenvara
Länk till annan webbplats.
Kontakt: Louise Thorsson, 0512-31886
I Västra Götalandsregionens naturbruksskolor utbildas framtidens naturbrukare inom bland annat lantbruk, jakt och viltvård. Naturbruksskolorna fungerar som ett kompetenscentrum för de gröna näringarnas tillväxt och utveckling. Skolorna ligger alla i anslutning till producerande gårdar med lantbruksdjur, egna jaktmöjligheter med hägn och skog.
Våra skolrestauranger serverar mat som till stor del innehåller ingredienser från våra gårdar och hägn. På Offentliga måltidens dag kommer vi att servera en ekologisk och klimatsmart trerätters meny där de flesta ingredienser är från skolornas egna skoljordbruk som till exempel gråärta, KRAV-märkt gris, potatis, lök och tomater.
Plats: Naturbruksskolan Axevalla, Naturbruksskolan Svenljunga, Naturbruksskolan Sötåsen, Naturbruksskolan Uddetorp.
Kontakt:
Axevalla, Rickard Bergström
Svenljunga, Mikael Nyman
Sötåsen, Cecilia Granath Karlsson, 072-451 46 70
Uddetorp, Benny Turesson
Läs mer om våra skolrestauranger på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här delar vi med oss av recept.
Vi finns på Instagram: @Naturbruksförvaltningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @naturbruksotasen_koket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi kommer att uppmärksamma Offentliga måltidens dag i alla våra kök på förskolor, skolor och inom äldreomsorgen.
Kontakt: Susanne Carlsson, 0532-777 249
På instagram hittar ni oss på @mat_i_forskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @mat_grundskolan_amal
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @seniormat_amal
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @centralkoket_karlberg
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post