Landsbygdsnätverket

Vill ni göra ett reportage kring Offentliga måltidens dag? Kontakta oss så hjälper vi er med det ni behöver. Vi kan förmedla kontakt till lokala arrangörer.

Pressmaterial

Kontaktperson

Eva Sundberg, projektledare MATtanken
073-232 55 70
eva.sundberg@jordbruksverket.se

3 miljoner måltider

Med filmen 3 miljoner måltider, som lanserades i januari 2023, vill MATtanken på ett kortfattat och kärnfullt sätt lyfta fram Sveriges offentliga måltider, det vill säga måltiderna inom förskola, skola, vård och omsorg.

Syftet med 3 miljoner måltider är att bidra till att fler verksamheter i kommuner och regioner tillsammans med andra aktörer i samhället fortsätter att samlas kring, ta tillvara och utveckla de offentliga måltiderna.

MATtanken hoppas att många personer; måltidsorganisationer och andra verksamheter och aktörer som berörs av offentliga måltider vill använda och sprida filmen. Det finns en fullversion och en kortversion, med både svenska och engelska undertexter.

Läs mer och se filmen.

Bakgrundsfakta om offentliga måltider

På följande länkar finns fördjupande material kring offentliga måltider.

2022

Fakta om offentliga måltider 2021. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Livsmedelsverket, rapport L 2022 nr 01.

Kommuner går före och inför klimatmål för de offentliga måltiderna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Livsmedelsverkets pressmeddelande, januari 2022.

Beredskapen för måltider i skola och omsorg behöver stärkas. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Livsmedelsverkets pressmeddelande, februari 2022.

Historien om skolmaten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ett programavsnitt/reportage, Sveriges Radio P1, Meny, augusti 2022.

MATtankens utskick till beslutsfattare om Offentliga måltidens dag, september 2022.

Debattartikel. Lyft in de offentliga måltiderna i det övergripande beredskapsarbetet! Detta är en av uppmaningarna från LRF, Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Sveriges Konsumenter i en gemensam debattartikel i Dagens samhälle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., november 2022.

2021

Matsvinn i kommunala förskolor, skolor och äldreboenden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Livsmedelsverket, rapport L2021, nr 22.

Lokalpolitiker nyckelgrupp för att utveckla de offentliga måltiderna. Länk till annan webbplats. Livsmedelsverkets pressmeddelande, april 2021.

Matutbudet i ungdomars vardag - Kartläggning av utbudet på och omkring ett nationellt urval av högstadie- och gymnasieskolor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Livsmedelsverket, rapport, 2021.

Skolmaten på 60-talet gav eleverna högre inkomster genom livet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Lunds universitet, nyhet, juni 2021.

Hållbara inköp av livsmedel är lönsamma. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Upphandlingsmyndigheten, rapport 2021.

2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

The importance of school lunches to the overall dietary intake of children in Sweden: a nationally representative study, 2020. Länk till annan webbplats. Public Health Nutr 2020 Apr;():1-11.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post