SILO är ett systematiskt arbete för att samla in, sammanställa och publicera statistik över vilka livsmedel som köps in till offentlig sektor.
Arbetet med SILO, StatistikInsamling av Livsmedelsinköp till Offentlig sektor, drivs av MATtanken tillsammans med Jordbruksverkets statistikenhet. Hittills har insamling av statistik gjorts två gånger. SILO-databasen, version 2023:2, innehåller inläst data från 245 kommuner 2022 och 272 kommuner 2023.
Nästa insamling av livsmedelsstatistik sker i början av nästa år och då samlar vi in statistik kring kommunernas livsmedelsinköp 2024. Planen är att samtidigt för första gången samla in statistik kring regionernas inköp av livsmedel. Regionernas representanter är inbjudna till en informationsträff om SILO den 8 oktober >>.
SILO-databasen 2023:2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns hos Jordbruksverket (klicka på länken).
På SILO-databas-sidan finns också en manual att ladda ner, för dig som behöver vägledning i hur databasen fungerar. Här finns också en instruktionsfilm, samt en Excel-fil Livsmedel i olika grupperingar. Länkarna till manual, instruktionsfilm och Excel-fil finns i övre högra hörnet på databas-sidan.
I rapporten Statistik över inköp av livsmedel i offentlig sektor. SILO version 2023:2.1 beskrivs bakgrunden till SILO och tillvägagångssättet för att samla in data, samt nyheter i samband med uppdateringen. Därefter presenteras resultat som belyser kommunernas skattefinansierade måltider ur olika perspektiv. Rapporten avslutas med några korta ord om SILO‑arbetet framåt.
Sedan uppdateringen den 17 maj har ett tryckfel korrigerats, därför finns rapporten nu i version 2023:2.1
Ta del av rapporten som pdf-fil. Pdf, 4.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Hur svenskt är knäckebrödet?
En tredjedel av de livsmedel Sveriges kommuner köpte 2023 saknar uppgift om ursprung i SILO-databasen. Knäckebröd är en varugrupp där det till stor del inte går att se var råvarorna kommer ifrån – där saknas uppgift om ursprung för hela 90 procent av inköpen.
SILO-statistiken över pasta blev en ögonöppnare
Endast 8 procent av de pastaprodukter kommunerna köpte 2023 var tillverkade av enbart svenska råvaror. Bollebygds måltidsverksamhet reagerade på den låga siffran – och konstaterade att uppföljning utifrån tillverkningsland kan ge en skev bild.
Aktörer i alla led i livsmedelskedjan har intresse av att informationen om vilka livsmedel som som köps in till offentlig sektor finns samlad. Här är några exempel på nyttan:
Förfrågan
I början av 2022 respektive 2023 fick landets kommuner via mejl en förfrågan om att lämna in uppgifter över vilka livsmedel som köptes in föregående år. Mejlet adresserades till den i kommunen som har kunskap om vilka livsmedel som köpts in.
Hur lämnar kommunen sina uppgifter?
Den statistik vi efterfrågat finns i de allra flesta fall tillgänglig via kostdatasystem alternativt via upphandlad grossist/leverantör. Kommunerna sänder den efterfrågade informationen i Excel-format till mejladressen: livsmedelsstatistik@jordbruksverket.se.
Om inköp gjorts som inte finns med i den huvudsakliga sammanställningen, exempelvis inköp av livsmedel från lokala leverantörer, har vi önskat även uppgifter kring detta. Kompletterande underlag - Mall Excel, 335.8 kB. (Excel, 335.8 kB. Klicka på länken och filen laddas ner direkt till din dator.)
Om flera kommuner samverkar kring upphandling och inköp – hur lämnas uppgifterna?
I de fall där det finns kommunsamverkan kring upphandling och inköp kan en person lämna statistik för flera kommuner. Det är viktigt att det är tydligt vilka uppgifter som hör till vilken kommun.
Vem tar emot och hanterar uppgifterna?
Jordbruksverkets statistikenhet tillsammans med MATtanken vid Landsbygdsnätverkets kansli.
Har ni samrått med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, kring den nationella pilotinsamlingen av livsmedelstatistik?
Ja, samråd kring insamlingen har skett med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) enligt SFS 1982:668 om statliga myndigheters inhämtande av uppgifter från näringsidkare och kommuner.
Förfrågan gäller uppgifter om vilka livsmedel som köpts under föregående år. Förfrågan gäller alla livsmedelsinköp som gjorts i kommunen. Se nedan vilka uppgifter som efterfrågats.
Den version av SILO-databasen som publicerades vid lanseringen i april, hette SILO 2023:1.
En första uppdatering av statistikunderlaget i databasen, SILO 2023:2, publicerades i mitten av maj 2024. En rättelse utfördes i slutet av maj och senaste versionen heter SILO 2023:2:1.
Uppdateringar görs för att kunna göra rättelser och läsa in kompletterande material. Det kan därför skilja något i resultat om samma rapport tas ut vid två tillfällen, när det gjorts en uppdatering mellan.
I början av 2025 är planen att förutom att samla in kommunernas inköp av livsmedel 2024, även inkludera regionernas livsmedelsstatistik vid insamlingen.
SILO-teamet nås via e-post: livsmedelsstatistik@jordbruksverket.se
Du kan också ringa Eva Sundberg, projektledare MATtanken. Tel. 073‑232 55 70.