Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Södermanlands län

Detta händer i Södermanlands län under Offentliga måltidens dag den 17 oktober 2024.

Gnesta kommun

Närodlat från jord till bord

Temat på vårt firande är Närodlat från jord till bord. Just nu pågår planering. Vi återkommer när det närmar sig med mer information.

Plats: Gnesta kommuns alla förskolor, skolor och särskilda boenden för äldre.

Kontakt: Anette Ramström, 0158-27 58 43

 

Nyköpings kommun


Kontakt för samtliga aktiviteter i Nyköpings kommun: Cattis Stridh.
Vi finns på Instagram: @maltidsservice_nykoping Länk till annan webbplats.

Framtidens mat i skola & förskola

På alla våra förskolor och skolor kommer vi att bjuda på en lunch på temat "Framtidens mat". Fokus är svenska baljväxter och "nya" blå proteiner. Samtidigt kommer vi att kommunicera om vikten av att måltiderna behöver vara goda, hållbara och hälsosamma.


Vi bjuder vårdnadshavare på middag

Alla vårdnadshavare till elever i skolan blir inbjudna till att komma och provsmaka skolmaten på kvällstid. Vi bjuder på flera olika maträtter som representerar skolmenyn. Vi kommer även att ta fram kommunikationsmaterial kring våra hälsosamma och hållbara måltider.

Plats/tid: En av våra skolrestauranger, kvällstid.


Framtidens äldreomsorgsmat

På alla kommunalt ägda särskilda boende kommer vi att servera en lite lyxigare lunch på temat framtidens äldreomsorgsmat. Huvudrätten kommer att vara en hybridmåltid, där vi blandar animaliskt protein med svenska baljväxter och grönsaker, för att det ska bli mer klimatsmart, men också så att de innehåller MER protein och bidrar till ett godare slutresultat. Efterrätten kommer även den att innehålla mer protein som kommer naturligt från baljväxter.