Landsbygdsnätverket


 • Besök i Finland för samarbete och erfarenhetsutbyte
  Den 11-12 december samlas aktörer från Finland och Sverige för andra gången till erfarenhetsutbyte om offentliga måltider. Ett initiativ som MATtanken ligger bakom. Denna gång träffas vi i Helsingfors, Finland.
 • Idéslussen i Sundsvall Idésluss främjar innovationer i måltidsorganisationen
  Idésluss Sundsvallsregionen är en av hittills tolv idéslussar i landet. Måltidsorganisationen i Sundsvalls kommun har bland annat använt den för att undersöka varför seniorrestaurangerna besöks av fler män än kvinnor.
 • Se webbinariet om hållbar sjömat i efterhand
  Kommuner och regioner vill att den fisk man köper in ska vara så hållbar som möjligt. Men det är inte lätt att navigera rätt när man ska upphandla fisk och sjömat. I detta webbinarium berättar professor Kristina Snuttan Sundell om produktion av mat genom vattenbruk.
 • Lokala producenter på besök i skolrestaurangerna
  Marks kommun har anordnat en vecka med fokus på lokal mat. Det serverades en helt svensk- och lokalproducerad lunch och lokala producenter bjöds in för att möta matgästerna.
 • Nya möjligheter att upphandla fisk och skaldjur
  Fisk och skaldjur är ett komplext område för upphandling. Arter av vildfångad fisk och skaldjur fiskas på globala bestånd. Fisk som köps av offentlig sektor kan komma ifrån hela världen. Beståndens status förändras snabbt och beror på många olika orsaker, inte bara på hur mycket som fiskas. Upphandlingsmyndighetens nya kriterier gör det enklare att upphandla hållbart.
Väldigt spännande samtal pågår kring hur det ser ut inom offentliga måltider i Finland och Sverige! Vi har påbörjat en kartläggning som vi gemensamt kommer att fortsätta arbeta med under nästa år! #offentligamåltiderDet här är den totala mängden matsvinn efter att ca 500 högstadieelever ätit lunch på Järvenperä skola. De har bl.a. jobbat med att få eleverna att bara ta så mycket mat som de orkar äta upp. #offentligamåltider #skolmat #matsvinnVi har ätit god skolmat i Järvenperö skola (fiskbullar och kokt potatis) och haft intressanta samtal! #offentligamåltiderVi är i Finland för erfarenhetsutbyte! Vårt första stopp är på Järvenperä skola i Esbo. #offentligamåltider

Varje dag serveras cirka tre miljoner måltider i vård, skola och omsorg.

Målet med MATtanken är att denna mat ska vara riktigt bra, både när det gäller kvalitet och hållbarhet!

inspiration

Ett av projektets mål är att bidra till framtagande och spridning av fakta och kunskap. Det gör vi bland annat genom att sammanställa exempel på framgångsrika sätt att arbeta.

nätverkande

Många initiativ och projekt runt om i Sverige arbetar utan större kontakt eller samverkan med andra. Vi vill samla kraften av olika initiativ och skapa en överblick över utvecklingen.

KALENDER

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster