Landsbygdsnätverket

Webbinarier

Här hittar du information om våra webbinarier. De flesta av våra webbinarier spelas in så att du kan titta på dem i efterhand.

Se våra inspelade webbinarier

Salladsbord.

Världsbäst!? - Offentliga måltider i går, i dag och i morgon

I samband med Offentliga måltidens dags 5-årsjubileum bjöd MATtanken in till detta webbinarium, den 15 oktober 2024. Historikern och författaren Gunnar Wetterberg tar med oss på en spännande tidsresa om de offentligt finansierade måltidernas betydelse för samhällsutvecklingen. Vi gör också nedslag i några kommuner och en panel spanar om framtiden för offentliga måltider.

Se webbinariet

Gult rapsfält.

Hållbarhetsmärkning av livsmedel

Många organisationer har målsättningar kring hållbarhet, ofta kopplade till Agenda 2030. För offentliga måltidsverksamheter påverkar målsättningarna bland annat vilka livsmedel som upphandlas och köps in – men ibland krockar perspektiven och det blir svårt att veta vilka val som är bäst. Vid detta webbinarium presenterades sex olika märkningar. Medverkade gjorde också Per Bodin, miljö- och klimatexpert på Jordbruksverket, som gav en introduktion till begreppet koldioxidekvivalenter och andra klimataspekter.

Se webbinariet

Närbild på betande ko.

Ekologiska livsmedel i offentliga kök (sammanfattande artikel, ej inspelning)

I detta webbinarium fördjupade vi oss kring ekologiska livsmedel i offentliga kök. Här kan du läsa ett sammandrag från webbinariet.

Sillen gör "come back" i offentliga kök

Trots att sillen har stora näringsmässiga fördelar och att kilopriset är lågt så har sillen inte riktigt hittat in i de offentliga köken. Går detta att ändra på? Hur stor är potentialen för offentliga kök? Hur får man barn och ungdomar att våga smaka?

Se webbinariet

Säkert vildsvinskött i offentliga kök

Inom ramen för MATtankens arbete med vildsvinskött anordnades webbinariet: Säkert vildsvinskött i offentliga kök, den 17 november 2020.

Se webbinariet

Kött i offentliga kök - hur ska man tänka?

I detta webbinarium fördjupar vi oss i den komplexa frågan om kött. Vilket slags kött ska man servera i de offentliga köken? Och hur mycket? Medverkar i webbinariet gör experter från Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Upphandlingsmyndigheten.

Se webbinariet

Samordnad varudistribution - lösningen för att få fler lokala livsmedelsleverantörer?

Innebär samordnad varudistribution att det blir enklare för en kommun att få lokal mat på tallriken? I detta webbinarium får vi ta del av erfarenheter från Pernilla Fischerström, processledare inom offentlig upphandling vid Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Jakob Cronhamre, logistiksamordnare/upphandlare i Örebro kommun och Christina Persson, projektledare vid Nationellt centrum för samordnad kommunal varudistribution.

Se webbinariet

Hållbar sjömat på den offentliga tallriken - är alger, musslor och landodlad fisk framtiden?

Kommuner och regioner vill att den fisk man köper in ska vara så hållbar som möjligt. Men det är inte lätt att navigera rätt när man ska upphandla fisk och sjömat. I detta webbinarium berättar professor Kristina Snuttan Sundell om produktion av mat genom vattenbruk. Kommer vi kunna fortsätta att äta fisk som i dag? Är landbaserad fiskodling framtidens hållbara alternativ? Vilka djur och växter från havet skulle vi kunna äta mycket mer av?

Se webbinariet

Matgäster med särskilda behov

I detta webbinarium fördjupar vi oss i frågan om hur vi hanterar måltidssituationen
för matgäster med särskilda behov. Vilka riktlinjer och rekommendationer finns
det egentligen vad det gäller kosten och neuropsykiatriska diagnoser? Vad bör man ta
hänsyn till i skolrestaurangen? Medverkar gör Johanna Björk, ADHD-konsult, och Therese Lind, måltidschef i Bollebygds kommun.

Se webbinariet

Matsvinnsmyter och matglädje! - hur kan matrester bli en resurs?

I detta webbinarium slår vi hål på matsvinnsmyter och inspirerar till kreativa lösningar. Vilken mat får man ta till vara enligt lagstiftningen? Hur kan man minska matsvinnet utan att det går ut över matglädjen? Hur kan matsvinnet bli en möjlighet istället för ett problem? Medverkar gör Anna Wedholm och Karin Fritz från Livsmedelsverket samt Lena Köpmans och Robbin Höglund, kockar i Sala kommun.

Se webbinariet

Bra mat för alla! - livsviktig kunskap om specialkoster

I detta webbinarium får du grundläggande kunskaper i ämnet födoämnesöverkänslighet. Vad är exempelvis skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi? Och mellan glutenintolerans och sädesslagsallergi? Föreläser gör Andrea Mikkelsen, dietist och medicine doktor. Andrea är specialist inom barnhälsovård och födoämnesöverkänslighet hos barn.

Se webbinariet

De offentliga kökens ansvar för minskad antibiotikaanvändning

Antibiotikaresistenta bakterier är ett växande problem som kan få förödande konsekvenser. I detta webbinarium får du lära dig mer om vad antibiotikaresistens är och vad de offentliga köken kan göra för att bidra till en minskad antibiotikaanvändning. Föreläser gör Mia Egervärn, mikrobiolog på Livsmedelsverket och Helena Robling, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.

Se webbinariet

Skollunch på lektionstid - ett sätt att utnyttja skolmåltidernas fulla potential?

Hur fungerar skolmåltider på lektionstid och på vilket sätt kan de integreras i den pedagogiska verksamheten? I detta webbinarium om framtiden för skollunchen föreläser Ann-Christin Pinola, rektor och pionjär inom arbetet med schemalagda skolmåltider. Efteråt förs ett samtal med Bella Adielsson, lärare på Ellen Keyskolan i Göteborg, som har erfarenhet av att arbeta med skolluncher på lektionstid.

Se webbinariet