Här hittar du information om våra webbinarier. De flesta av våra webbinarier spelas in så att du kan titta på dem i efterhand.
I samband med Offentliga måltidens dags 5-årsjubileum bjöd MATtanken in till detta webbinarium, den 15 oktober 2024. Historikern och författaren Gunnar Wetterberg tar med oss på en spännande tidsresa om de offentligt finansierade måltidernas betydelse för samhällsutvecklingen. Vi gör också nedslag i några kommuner och en panel spanar om framtiden för offentliga måltider.
Många organisationer har målsättningar kring hållbarhet, ofta kopplade till Agenda 2030. För offentliga måltidsverksamheter påverkar målsättningarna bland annat vilka livsmedel som upphandlas och köps in – men ibland krockar perspektiven och det blir svårt att veta vilka val som är bäst. Vid detta webbinarium presenterades sex olika märkningar. Medverkade gjorde också Per Bodin, miljö- och klimatexpert på Jordbruksverket, som gav en introduktion till begreppet koldioxidekvivalenter och andra klimataspekter.
I detta webbinarium fördjupade vi oss kring ekologiska livsmedel i offentliga kök. Här kan du läsa ett sammandrag från webbinariet.
Trots att sillen har stora näringsmässiga fördelar och att kilopriset är lågt så har sillen inte riktigt hittat in i de offentliga köken. Går detta att ändra på? Hur stor är potentialen för offentliga kök? Hur får man barn och ungdomar att våga smaka?
Inom ramen för MATtankens arbete med vildsvinskött anordnades webbinariet: Säkert vildsvinskött i offentliga kök, den 17 november 2020.
MATtanken bjöd in till ett webbinarium kring sjukhusmåltider den 3 november 2020 i samarbete med Livsmedelsverket.
Inspelade webbinarier från 2017-2020
I detta webbinarium fördjupar vi oss i den komplexa frågan om kött. Vilket slags kött ska man servera i de offentliga köken? Och hur mycket? Medverkar i webbinariet gör experter från Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Upphandlingsmyndigheten.
I detta webbinarium presenteras den trepunktspolicy som MATtanken tagit fram tillsammans med Kost & Närings fokusgrupp Upphandling, för att definiera de utmaningar och önskemål som finns inom den offentliga sektorn kring ursprungsmärkning av livsmedel. Medverkar i webbinariet gör Anna Svartsjö, Kost & Närings fokusgrupp Upphandling, och Conny Bjurman, livsmedelscontroller Skövde kommun.
Innebär samordnad varudistribution att det blir enklare för en kommun att få lokal mat på tallriken? I detta webbinarium får vi ta del av erfarenheter från Pernilla Fischerström, processledare inom offentlig upphandling vid Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Jakob Cronhamre, logistiksamordnare/upphandlare i Örebro kommun och Christina Persson, projektledare vid Nationellt centrum för samordnad kommunal varudistribution.
Kommuner och regioner vill att den fisk man köper in ska vara så hållbar som möjligt. Men det är inte lätt att navigera rätt när man ska upphandla fisk och sjömat. I detta webbinarium berättar professor Kristina Snuttan Sundell om produktion av mat genom vattenbruk. Kommer vi kunna fortsätta att äta fisk som i dag? Är landbaserad fiskodling framtidens hållbara alternativ? Vilka djur och växter från havet skulle vi kunna äta mycket mer av?
I detta webbinarium fördjupar vi oss i frågan om hur vi hanterar måltidssituationen
för matgäster med särskilda behov. Vilka riktlinjer och rekommendationer finns
det egentligen vad det gäller kosten och neuropsykiatriska diagnoser? Vad bör man ta
hänsyn till i skolrestaurangen? Medverkar gör Johanna Björk, ADHD-konsult, och Therese Lind, måltidschef i Bollebygds kommun.
I detta webbinarium får vi kunskap och inspiration till hur maten i de offentliga köken kan bli mer hållbar. Vad bör vi servera för hälsans och planetens bästa? Hur kan teori omvandlas till praktik ute i verksamheten? Medverkar gör Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, samt Jenny Isenborg-Sultan, koststrateg, och Åsa Cannerheim, måltidsutvecklare från Södertälje kommun.
I detta webbinarium slår vi hål på matsvinnsmyter och inspirerar till kreativa lösningar. Vilken mat får man ta till vara enligt lagstiftningen? Hur kan man minska matsvinnet utan att det går ut över matglädjen? Hur kan matsvinnet bli en möjlighet istället för ett problem? Medverkar gör Anna Wedholm och Karin Fritz från Livsmedelsverket samt Lena Köpmans och Robbin Höglund, kockar i Sala kommun.
I detta webbinarium får ni fakta, kunskap och verktyg för att dra igång eller få en nytändning i ert pågående matsvinnsarbete inom offentliga måltider. Varför ska vi minska svinnet och vilka är de bakomliggande orsakerna? Hur kan man göra och hur ska man mäta? Ingela Dahlin och Karin Fritz från Livsmedelsverket ger konkreta tips och presenterar Livsmedelsverkets metod för mätning av matsvinn.
I detta webbinarium får du grundläggande kunskaper i ämnet födoämnesöverkänslighet. Vad är exempelvis skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi? Och mellan glutenintolerans och sädesslagsallergi? Föreläser gör Andrea Mikkelsen, dietist och medicine doktor. Andrea är specialist inom barnhälsovård och födoämnesöverkänslighet hos barn.
I detta webbinarium får du konkreta råd och tips om hur man förbereder sig för det som ingen hoppas ska hända men som vi trots det måste vara förberedda på. Ta del av hur två av landets kommuner förbereder sig för kris och hur de tänker sig att lösa livsmedelsförsörjningen för kommunens invånare. Föreläser gör Helena Nordlund från Södertälje kommun, och Gun Svensson från Eksjö kommun.
Antibiotikaresistenta bakterier är ett växande problem som kan få förödande konsekvenser. I detta webbinarium får du lära dig mer om vad antibiotikaresistens är och vad de offentliga köken kan göra för att bidra till en minskad antibiotikaanvändning. Föreläser gör Mia Egervärn, mikrobiolog på Livsmedelsverket och Helena Robling, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.
Hur fungerar skolmåltider på lektionstid och på vilket sätt kan de integreras i den pedagogiska verksamheten? I detta webbinarium om framtiden för skollunchen föreläser Ann-Christin Pinola, rektor och pionjär inom arbetet med schemalagda skolmåltider. Efteråt förs ett samtal med Bella Adielsson, lärare på Ellen Keyskolan i Göteborg, som har erfarenhet av att arbeta med skolluncher på lektionstid.
Hur blir livsmedelsstrategin verklighet på tallriken i det offentliga köket? I detta webbinarium ger Eva Edin och Monica Sihlén från Upphandlingsmyndigheten oss en inblick i utmaningar och möjligheter för att uppnå detta i praktiken, utan att tumma på upphandlingslagstiftning-ens grundläggande principer om öppenhet, likabehandling och icke diskriminering. Efteråt förs ett samtal med Pernilla Fischerström från Länsstyrelsen i Västra Götaland.
I detta webbinarium presenterar Anna-Karin Quetel, projektledare på Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum, Livsmedelsverkets nya råd för måltider inom äldreomsorgen. Efteråt förs ett samtal om, och i så fall på vilket sätt, dessa nya råd kan visa vägen framåt.