Landsbygdsnätverket
Utomhusbild. Fiskfiléer i en hink.

Foto: Scandinav bildbyrå, Annika Vannerus.

Sillen gör "come back"

Trots att sillen har stora näringsmässiga fördelar och att kilopriset är lågt så har sillen inte riktigt hittat hela vägen in i de offentliga köken. Går detta att ändra på? Hur stor är potentialen för offentliga kök? Hur får man barn och ungdomar att våga smaka?

Webbinariet den 9 mars 2021 arrangerades i samarbete mellan MATtanken och Kost & Närings fokusgrupp hållbarhet. Medverkade i webbinariet gjorde forskare, fiskexperter och kockar på förskola och skola. De tog bland annat upp:

  • Sillfiske i Sverige idag
  • Marknadstillgång på sillprodukter för storkök
  • Sillens näringsprofil
  • Hållbarhetsaspekter kopplat till sillfisket
  • Framtidens sillprodukter
  • Praktiska exempel från kök

Medverkande

  • Ilona Miglavs, Utbildningsansvarig Bröderna Hanssons Fisk.
  • Ingrid Undeland, professor i Livsmedelskunskap, Chalmers.
  • Åsa Söderberg, kock, Oxelgrenshagens förskola i Södertälje.
  • Daniél Kallonas, kökschef, Skapaskolan i Huddinge.
  • Från MATtanken medverkade Veronica Andrén och Eva Sundberg och från Kost & Närings fokusgrupp hållbarhet medverkade Jenny Sultan.

Se webbinariet

Senast uppdaterad