Landsbygdsnätverket
Ett tråg med odlingsplantor visas upp på en upphandlingsdag utomhus.

Foto: Erika Kvarnlöf.

När upphandling för hållbara offentliga måltider står i centrum

MATtanken medverkar regelbundet i så kallade temadagar eller upphandlingsdagar. Detta är dagar som ger tillfälle till kunskapsutbyte och inspiration kring frågor som rör livsmedel till offentlig sektor. Målgrupp är oftast de som är involverade i planering och upphandling av offentliga måltider. 

Syftet är förutom nätverkande och inspiration att ge möjlighet till ökad kunskap om svensk livsmedelsproduktion - som på sikt leder till att det tillagas mer hållbar mat med svenska livsmedel i offentliga kök.

Höstens aktiviteter

Person som rullar en ensilagebal på en åker.

Maten som ger resultaten! Stockholms län

Tisdag 17 november, kl. 14.30-16.00

Hur tar vi tillvara på maten och måltiderna för mer än att mätta magar? På denna träff får deltagarna konkreta exempel och verktyg för att skapa mervärden och förmedla kunskaper om var maten på tallriken kommer från. Målgrupp: Du som är involverad i arbetet med att utveckla de offentliga måltiderna i kommuner och region i Stockholms län. Programmet innehåller olika aspekter på hållbar mat och lärande i kombination.

  • Hur kan måltiderna integreras i den pedagogiska verksamheten? Vallentuna kommuns kostchef Charlotte Müntzing och representanter från projektet ExplorEAT.
  • Food for Life, så gör man i Östergötland. Eva-Lott Blixt, Söderköpings kommun.
  • Bonden i skolan och digitala gårdsbesök, LRF Mälardalen och Anette Gustawson, Billinge Gård.
  • Farmer Time och Fiskaren i skolan. Karin Carlsson, Hushållningssällskapet.

Mer information
Anna Hedberg, anna.hedberg@lansstyrelsen.se
Eva Sundberg, eva.sundberg@jordbruksverket.se

Närbild, brödskivor med ost och gurka.

Ost! Gårds- och studiebesök på mejeri. Västra Götalands län

Onsdag 18 november, kl.09.00-16.00

Träffen inleds med ett besök på Sörgården i Jällby och sedan åker vi vidare till Gäsene mejeri. Vi lär oss mer om mjölkproduktion, råvaran, osttillverkning och vilka krav vi kan och bör ställa i samband med upphandling.

Syftet med dagen är att ge möjlighet till ökad kunskap om svensk livsmedelsproduktion som på sikt leder till att det tillagas mer mat med svenska livsmedel i offentliga kök. Målgrupp: Dagen vänder sig till dig som är involverad i arbetet med menyplanering och/eller livsmedelsupphandlingar i kommuner och region i Västra Götalands län.

Mer information
Pernilla Fischerström, pernilla.fischerstrom@lansstyrelsen.se
Eva Sundberg, eva.sundberg@jordbruksverket.se

Genomförda temadagar och webbinarium

Här hittar du mer information om MATtankens genomförda aktiviteter kring upphandling.

Frågan om matens ursprung: Varifrån kommer maten?

MATtanken vill göra det möjligt för de som arbetar i de offentliga köken att på ett enkelt sätt hitta information om var maten kommer ifrån - för att kunna svara matgäster, beslutsfattare och allmänhet på den frågan. Ta del av MATtankens arbete kring ursprung.

Mer information och länkar vidare

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster