Landsbygdsnätverket
Ett tråg med odlingsplantor visas upp på en upphandlingsdag utomhus.

Foto: Erika Kvarnlöf.

När upphandling för hållbara offentliga måltider står i centrum

MATtanken är medarrangör till olika regionala upphandlingsdagar. Detta är dagar som ger tillfälle till kunskapsutbyte och inspiration. Målgrupp är de som är involverade i planering och upphandling av offentliga måltider. 

Syftet är förutom nätverkande och inspiration att ge möjlighet till ökad kunskap om svensk livsmedelsproduktion - som på sikt leder till att det tillagas mer hållbar mat med svenska livsmedel i offentliga kök.

Arbetet sker sedan ett par år i samarbete med länsstyrelsen och regionen i Västra Götaland. I höstas tog vi nästa steg och för att tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm erbjuda upphandlingsdagar även i detta län.

Kommande upphandlingsdagar, våren 2021

Temadag: Fisk. Stockholm

Den 1 juni planerar MATtanken att tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm genomföra en upphandlingsdag med tema Fisk.

Mer information om denna träff kommer inom kort.

Temadag: Bröd och spannmål. Västra Götaland

Den 6 maj 2021 kl. 08.15-12.00 bjuder MATtanken, regionen och länsstyrelsen i Västra Götaland in till ett digital upphandlingsdag. Denna gång lär vi oss mer och utbyter erfarenheter kring bröd och spannmål. Vi reder ut begreppen och fräschar upp kunskaperna kring vad vi bör erbjuda våra matgäster i vård, skola och omsorg för hälsans och miljöns bästa. I Sverige är vi i stort sett självförsörjande på spannmål. Men hur upphandlar vi det på bästa sätt?

Syftet med dagen är att ge möjlighet till ökad kunskap om svensk livsmedelsproduktion som på sikt leder till att det tillagas mer mat med svenska livsmedel i offentliga kök.

Kontakta mattanken@jordbruksverket.se om du vill veta mer.

Genomförd upphandlingsdag, våren 2021

Temadag: Livsmedelsupphandling i praktiken. Hur gör andra och kan vi lära av varandra? Stockholm

Den 28 januari kl. 9.00-11.45 bjöd MATtanken och Länsstyrelsen Stockholm in till en andra regional träff om upphandling. Träffen, som även denna gång var digital, fokuserade på att lära av andra om hur vi kan upphandla svenska och/eller lokala produkter i praktiken.

Vi fick höra upphandlare och kostchefer berätta om såväl lyckade som mindre lyckade försök – och vi fick med oss handfasta tips och trix på vägen. Mötet modererades liksom förra träffen av Eva Sundberg från MATtanken.

Genomförda upphandlingsdagar, hösten 2020

Här hittar du mer information om upphandlingsdagarna som genomfördes hösten 2020.

Mer information och länkar vidare

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster