Landsbygdsnätverket
Ett tråg med odlingsplantor visas upp på en upphandlingsdag utomhus.

Foto: Erika Kvarnlöf.

När upphandling för hållbara offentliga måltider står i centrum

MATtanken medverkar regelbundet i så kallade temadagar eller upphandlingsdagar. Detta är dagar som ger tillfälle till kunskapsutbyte och inspiration kring frågor som rör livsmedel till offentlig sektor. Målgrupp är oftast de som är involverade i planering och upphandling av offentliga måltider. 

Syftet är förutom nätverkande och inspiration att ge möjlighet till ökad kunskap om svensk livsmedelsproduktion - som på sikt leder till att det tillagas mer hållbar mat med svenska livsmedel i offentliga kök.

Aktiviteter våren 2022

Regional temadag om mejeri och ost i offentliga kök, Stockholms län

Onsdag 4 maj kl. 09.30-15.00

Lagom till vårens kosläpp har vi glädjen att bjuda in till en temadag om
mjölkproduktion och upphandling av mejerivaror och ost! Träffen
genomförs fysiskt och vi gör ett studiebesök på en modern svensk
mjölkgård. Dagen inleds med ett studiebesök hos Anette Gustawson på Billinge gård
norr om Norrtälje. Vi fortsätter med lunch i närliggande Brogårdens
bygdegård och eftermiddagen ägnas åt diskussion och erfarenhetsutbyte
kring upphandling av ost och mejeri. Det kommer finnas gott om tid för
nätverkande och samtal med kollegor.

Träffen genomförs inom arbetet med Stockholms läns livsmedelsstrategi, där
ett av målen är att andelen svenska livsmedel i offentliga kök ska öka. Arrangör är Länsstyrelsen i Stockholms län tillsammans med MATtanken.

Mer information
Anna Lundstedt, MATtanken

Sara Norman, Länsstyrelsen

Fiskar i fångstnät.

Regional temadag om sjömat. Västra Götalands län

Tisdag 17 maj kl. 09.30-16.15

Vi kommer bland annat att göra studiebesök på Kristineberg i Fiskebäckskil och Orkla (Abba) i Kungshamn. Den blå maten har många fördelar, hur kan vi ta tillvara dem i de offentliga köken?

Syftet med dagen är att ge möjlighet till ökad kunskap om svensk livsmedelsproduktion som på sikt leder till att det tillagas mer mat med svenska livsmedel i offentliga kök. Dagen riktar sig till dig som är involverad i planering och upphandling av offentliga måltider i Västra Götalands län.

Plats: Kristineberg i Fiskebäckskil och Orkla Kungshamn

Mer information
Pernilla Fischerström, Länsstyrelsen
Eva Sundberg, MATtanken

Tidigare temadagar och webbinarium

Här hittar du mer information om MATtankens genomförda aktiviteter kring upphandling.

Frågan om matens ursprung: Varifrån kommer maten?

MATtanken vill göra det möjligt för de som arbetar i de offentliga köken att på ett enkelt sätt hitta information om var maten kommer ifrån - för att kunna svara matgäster, beslutsfattare och allmänhet på den frågan. Ta del av MATtankens arbete kring ursprung.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post