Elavbrott? Vattenavbrott? Uteblivna transporter? Hur väl förberedd är måltidsverksamheten i din kommun på att hantera störningar vid kris eller höjd beredskap?
Jordbruksverket genom MATtanken har under åren 2023-2024 arbetat för att stärka offentliga måltidsverksamheters beredskapsförmåga genom att på olika sätt bidra till kunskaps- och erfarenhetsutbyte, nätverkande och kommunikation.
Arbetet har varit en del av Livsmedelsverkets satsning för att under 2023–2024 mer fördjupat ge stöd så att organisationer kan ta nästa steg i beredskapsarbetet för de offentliga måltiderna. Projektet drevs med medel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Syftet med projektet var att i samverkan bidra till att stärka kommunernas förmåga att upprätta den offentliga måltidsverksamheten vid kris och höjd beredskap.
MATtanken publicerar erfarenheter med tema Beredskap i Erfarenhetsbanken för hållbara offentliga måltider. Ta exempelvis del av erfarenheten från Länsstyrelsen Värmland som tagit fram receptsamlingen Mat härifrån - med rätter som lagas av svenska livsmedel som också kan fungera som kriskost.
Beredskapsnätverket har utgjorts av 450 deltagare från kommuner och regioner som tagit del av föredrag och deltagit i kunskaps- och erfarenhetsutbyte genom digitala träffar. Här kan du läsa mer om Beredskapsnätverket och de teman som lyfts på träffarna.
MATtanken belyser beredskapsfrågan och hur förutsättningarna är olika i landets kommuner.
MATtanken ingår i Livsmedelsverkets projekt 2023-2024: Stärka kommunernas förmåga att upprätthålla den offentliga måltidsverksamheten vid kris och höjd beredskap. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Måltidsbloggen, 24-05-16: Stödmaterial som kan bidra till höjd måltidsberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Måltidsbloggen, 23-09-23: Diskussionsstöd vid beredskapsövningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Måltidsbloggen, 23-05-25: Så stärker vi offentliga måltiders beredskap. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om beredskap på Livsmedelsverkets webb: