Landsbygdsnätverket
Närbild på en  vattenkran som står öppen med rinnande vatten.

Den offentliga måltidsverksamheten behöver kunna hantera olika störningar, som till exempel vattenavbrott. Bild av Rudy and Peter Skitterians från Pixabay.

Beredskap och offentliga måltider

Elavbrott? Vattenavbrott? Uteblivna transporter? Hur väl förberedd är måltidsverksamheten i din kommun på att hantera störningar vid kris eller höjd beredskap?

Bild från Livsmedelsverket.

Jordbruksverket genom MATtanken har under åren 2023-2024 arbetat för att stärka offentliga måltidsverksamheters beredskapsförmåga genom att på olika sätt bidra till kunskaps- och erfarenhetsutbyte, nätverkande och kommunikation.

Arbetet har varit en del av Livsmedelsverkets satsning för att under 2023–2024 mer fördjupat ge stöd så att organisationer kan ta nästa steg i beredskapsarbetet för de offentliga måltiderna. Projektet drevs med medel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Syftet med projektet var att i samverkan bidra till att stärka kommunernas förmåga att upprätta den offentliga måltidsverksamheten vid kris och höjd beredskap.

Broschyren Mat härifrån, framsida på en bänk med andra livsmedel

11 erfarenheter att inspireras och dra lärdom av

MATtanken publicerar erfarenheter med tema Beredskap i Erfarenhetsbanken för hållbara offentliga måltider. Ta exempelvis del av erfarenheten från Länsstyrelsen Värmland som tagit fram receptsamlingen Mat härifrån - med rätter som lagas av svenska livsmedel som också kan fungera som kriskost.

Beredskapsnätverket

Beredskapsnätverket har utgjorts av 450 deltagare från kommuner och regioner som tagit del av föredrag och deltagit i kunskaps- och erfarenhetsutbyte genom digitala träffar. Här kan du läsa mer om Beredskapsnätverket och de teman som lyfts på träffarna.

På Spaning

MATtanken belyser beredskapsfrågan och hur förutsättningarna är olika i landets kommuner.