Landsbygdsnätverket

Bilderna är från en beredskapsövning med nödvatten och test av krismeny. Foto: Eslövs kommun.

Mer om beredskapsnätverket

Syftet med MATtankens beredskapsnätverk har varit att genom kunskaps- och erfarenhetsutbyte lära och inspireras av varandra. Det handlade om att sammantaget öka kunskapen men också om att tillsammans belysa behov och utmaningar samt hitta nya lösningar för att stärka offentliga måltidsverksamheters beredskap. Beredskapsnätverket träffade digitalt ett par gånger per termin åren 2023-2024.

Målgrupp för nätverket

Målgruppen för nätverket var måltidschefer, utvecklare med flera i kommunernas måltidsverksamheter samt beredskapssamordnare eller motsvarande. Vi vände oss också till strateger och samordnare på kommuner, regioner, länsstyrelser och andra myndigheter som jobbar med frågan om offentliga måltider och beredskap.

Studio MATtanken i september

I september månads Studio MATtanken gjorde vi ett svep över Sverige och spanade in vad som hände under Beredskapsveckan (vecka 39). Hur har offentliga måltidsorganisationer, och andra aktörer i kedjan, övat beredskap utifrån den nationella uppmaningen Sätt igång!

Vi diskuterade också kök för höjd beredskap. Med i studion fanns en storkökskonsult som berättar om olika ställningstaganden som behöver tas vid planering av kriskök. I studion medverkade också några kommuner som berättade om processen med planering/byggnation av dessa kök. Här kan du ta del av en sammanfattning från träffen. Öppnas i nytt fönster.

Genomförda nätverksträffar

Nätverkets sista träff hölls den 5 december, kl. 13.30-15.00.

  • Livsmedelsberedskapen på nationell nivå - nuläget och förväntningar på kommuner och regioner. Erika Öhlund, forskare inom livsmedelsberedskap och civilt försvar, FOI.
  • Stärka offentliga måltidsverksamheters beredskap. MSB-projektet avslutas. Vad händer framöver? Livsmedelsverkets Elisabet Amcoff, projektledare och Helena Pettersson, kostvetare, rådgivare.
  • Två år med Beredskapsnätverket. Vi följer upp tidigare träffar, vad tar vi med oss? MATtankens Eva Sundberg, projektledare och Anna Lundstedt, samordnare - ihop med nätverksdeltagarna.

Nätverksträffen torsdagen den 16 maj, kl. 13.30-15.00 var på temat upphandling av lokal mat, med koppling till beredskap.

Onsdag den 7 februari, kl. 13.30-15.00. kommunernas satsningar på beredskap, beredskapskök och kopplingen till trygghetspunkter. Vara och Linköpings kommuner berättade om sitt arbete. Här kan du läsa en summering från träffen.

Onsdag den 6 december, kl. 13.30-15.00. Lina Nyberg, utredare, Statskontoret, presenterade rapporten En stärkt livsmedelsberedskap i kommuner och regioner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Nykvarns kommun och Finspångs kommun delade med sig om planering, genomförande och lärdomar från övningar med scenario vattenavbrott respektive elavbrott. Träffen avslutade med erfarenhetsutbyte i mindre grupper.

Den 6 september, kl. 13.30-15.00. Tema: Öva. Hur har andra gjort? Representanter från Vallentuna, Ånge och Lidköping fanns med på träffen. Vi fick också en kort information från Adda Inköpscentral om hur det gått i arbetet med att upphandla Livsmedel Krisberedskap.

1 juni, kl. 13.30-15.00. Uppstart. På den första träffen talade vi om hur vi ska använda nätverket och vi tog del av följande presentationer:

  • Annelie Jansson, beredskapssamordnare, Livsmedelsverket. Om att dela information kring beredskapsfrågor med varandra på ett säkert och effektivt sätt. Här kan du ta del av innehållet i Annelies presentation om säkerhet och sekretess.
  • Helena Eggens och Linnéa Nilsson från inköpscentralen Adda berättade om den upphandling som just nu pågår kring ”Livsmedel Krisberedskap”.
  • Anni Gederberg från Östersunds kommun berättade om måltidsverksamhetens beredskapsarbete.

>> Tillbaka till startsidan MATtanken - beredskap.