• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Bruna och vita ägg.
Beredskap
Kompetens
Upphandling och inköp

Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap

Förskola, Grundskola, Gymnasium • Värmlands län

I receptsamlingen Mat härifrån finns rätter som lagas av svenska livsmedel som också kan fungera som kriskost.

Vårt mål

Att ta fram recept för kriskost tillagad av svenska livsmedel avseende både råvara och förädling. Dessutom önskade vi att produkterna skulle produceras så nära som möjligt. Vi hoppas att det skapas en marknad för kriskost från Sverige, vilket skulle minska sårbarheten. I dag utgör importerade kriskostprodukter en mycket stor andel av de som olika aktörer rekommenderar.

Så gjorde vi

En projektgrupp inledde arbetet med att sätta ramarna och enas om våra definitioner. Därefter har vi inventerat hela marknaden på de kriskostprodukter som uppfyller projektets krav. Därefter har kockar i Kils, Karlstads och Kristinehamns kommun skapat recept och en skrift har tagits fram.

Samarbeten

Länsstyrelsen Värmland, Kils kommun, Karlstads kommun, Kristinehamns kommun, Räddningstjänsten Karlstadsregionen, Livsmedelsverket och Nifa-branschförening för värmländska matföretag har samverkat.

Resultat

Resultatet har publicerats i skriften Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bild på skriften Mat härifrån.

Utmaningar

Att inventera vilka produkter som uppfyller projektets definition på kriskost var ett stort arbete. Det krävdes många telefonsamtal och direktkontakt med många livsmedelstillverkare.

Våra tankar framåt

Vi vill sprida resultatet. Det är viktigt att både offentliga kök och enskilda hushåll efterfrågar kriskost från Sverige för att ha i sina beredskapslager eller som hemberedskap. Samtidigt behöver företagen arbeta med både produktutveckling och ökad produktionsvolym.

Läs mer

Ta del av skriften Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Länsstyrelsen Värmland

Ylva Gustafsson, processledare Livsmedelsstrategin

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Beredskap
    2023-08-01

    Grundberedskap för att klara sju dygn

    Sju dygn utan varuleverans, vatten och el. Satsning på att stärka grundberedskapen i en decentraliserad måltidsverksamhet.

  • Beredskap
    2023-09-18

    Aktiviteter och övningar som stärker beredskapen

    Måltidsverksamheten har arbetat fram ett koncept med aktiviteter och övningar som genomförs ihop med personalen.

  • Beredskap
    2023-09-14

    Test av en veckas beredskapsmeny

    Måltidsverksamheten har testat en gemensam krismeny för förskola, skola och äldreomsorg, med alla veckans måltider.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse