• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap
Bruna och vita ägg.
Beredskap
Kompetens
Upphandling och inköp

Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap

Förskola, Grundskola, Gymnasium • Värmlands län

I receptsamlingen Mat härifrån finns rätter som lagas av svenska livsmedel som också kan fungera som kriskost.

Vårt mål

Att ta fram recept för kriskost tillagad av svenska livsmedel avseende både råvara och förädling. Dessutom önskade vi att produkterna skulle produceras så nära som möjligt. Vi hoppas att det skapas en marknad för kriskost från Sverige, vilket skulle minska sårbarheten. I dag utgör importerade kriskostprodukter en mycket stor andel av de som olika aktörer rekommenderar.

Så gjorde vi

En projektgrupp inledde arbetet med att sätta ramarna och enas om våra definitioner. Därefter har vi inventerat hela marknaden på de kriskostprodukter som uppfyller projektets krav. Därefter har kockar i Kils, Karlstads och Kristinehamns kommun skapat recept och en skrift har tagits fram.

Samarbeten

Länsstyrelsen Värmland, Kils kommun, Karlstads kommun, Kristinehamns kommun, Räddningstjänsten Karlstadsregionen, Livsmedelsverket och Nifa-branschförening för värmländska matföretag har samverkat.

Resultat

Resultatet har publicerats i skriften Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bild på skriften Mat härifrån.

Utmaningar

Att inventera vilka produkter som uppfyller projektets definition på kriskost var ett stort arbete. Det krävdes många telefonsamtal och direktkontakt med många livsmedelstillverkare.

Våra tankar framåt

Vi vill sprida resultatet. Det är viktigt att både offentliga kök och enskilda hushåll efterfrågar kriskost från Sverige för att ha i sina beredskapslager eller som hemberedskap. Samtidigt behöver företagen arbeta med både produktutveckling och ökad produktionsvolym.

Läs mer

Ta del av skriften Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi som lämnat erfarenheten

Länsstyrelsen Värmland

Ylva Gustafsson, processledare Livsmedelsstrategin

Upptäck mer

  • Beredskap
    2025-03-03

    Nytt sätt att organisera livsmedelsberedskap

    Livsmedelsfrågan har fått en tydlig plats i räddningstjänstförbundets nya organisation för beredskapssamordning.

  • Beredskap
    2023-09-26

    Beredskapsarbete i flera steg - för måltidsförsörjning

    De 80 köken i Östersunds kommun ska kunna klara sig själva i 1 dygn, därefter i 15 dagar med hjälp av ett omsättningslager.

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter