• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. FoodBoost – årshjul för samarbete och kommunikation
Morötter, rotsaker och grönsaker på bild, med ordet FoodBoost skrivet framför.
Delaktighet
Måltiden som pedagogiskt verktyg
Måltidsmiljön

FoodBoost – årshjul för samarbete och kommunikation

Grundskola, Gymnasium • Skåne län

Med hjälp av FoodBoost-hjulet planerar måltidspersonal och pedagoger gemensamma aktiviteter – och ser behoven av måltidskommunikation och informationsmaterial under året. Arbetet med FoodBoost bidrar till yrkesstolthet, måltidsglädje och till att öka samhörigheten mellan yrkesgrupper.

Vårt mål

Vi ville hitta olika sätt att kommunicera kring mat och måltider med elever/matgäster, skolan/pedagoger och föräldrar för att höja nyfikenheten kring livsmedel och mat samt marknadsföra vårt arbete med skolmåltiderna.

Måltidskommunikation är viktig för att boosta internt, men också för att externt visa att man gör ett bra jobb.

Vi vill öka status och attraktionen inom yrkeskåren och även ge kökspersonalen en ny roll som spridare av kunskap och inspiration.

Så gjorde vi

Vi har format ett årshjul, FoodBoost-hjulet, för att hitta en struktur för att kommunicera olika vinklingar på livsmedel och mat. Årshjulet togs fram tillsammans med skolan.

Vi har arbetat mycket med våra måltidsmiljöer, pedagogiska luncher samt nudging. Vi har skapat "prova på öar" där vi lyfter fram och presentar nya smaker på ett attraktivt sätt central i skolrestaurangen. Vi har också tagit fram receptkort.

Måltidsenheten medverkar även med smakprovningar vid föräldramöten, personalaktiviteter och anordnar mat-kollo.

Bild från Matkollo, till vänster. Till höger syns ett exempel på ett FoodBoost-hjul som är ett årshjul för övergripande planering av aktiviteter och teman.

Samarbeten

Skolan/pedagoger samt Kultur- och fritidsförvaltningen.

För utformning av material har vi arbetat via arkitekt, grafisk formgivare och tryckeri.

Resultat

Vi har fått en ökad samhörighet och bra relation där båda parter vågar prova på nya saker. Man uppskattar varandras kompetenser och har respekt för varandra.

Vår personal känner en stor yrkesstolthet då miljöerna inbjuder till hög trivsel och skapar måltidsglädje. All kraft som läggs på att laga god mat, baka och göra sallader får rätt effekt ute i serveringen. Personalen får valuta för sitt arbete och känner sig uppskattade.

Vi har inget problem att rekrytera personal och vi har låg sjukfrånvaro.

Receptkort med smoothie och äpplefromage.

Utmaningar

Stuprörseffekten har varit en utmaning. Det är alltid lättare att skjuta eventuella problem över till den andra, men genom bra samverkan blir det lättare att hitta gemensamma lösningar.

Det är också en utmaning är att hålla arbetet vid liv, att vara uthållig samt våga gå utanför boxen.

Våra tankar framåt

Vi kommer köra egna inspirations- och kompetensdagar för att få med alla enheter. Parallellt kommer vi bjuda in skolorna till samarbete och skapa olika arbetsgrupper som nav.

Vår erfarenhet är att det är lättare att ta små steg för att hålla olika aktiviteter vid liv än att göra för stora planer. Det är viktigt att utse ansvariga som driver, utvecklar och förvaltar arbetet.

Det är viktigt att arbeta tillsammans. Jag ser gärna ett brett samarbete där skola och förskola är med i planeringen och känner sig involverade, att måltiden ses som ett stöd till pedagogiken och ett led i kommunens folkhälsoarbete. Jag hoppas kunna ha en workshop med matlagning med skolledningen i Klippan för att ge arbetsmodellen en skjuts framåt.

Läs mer

Mer om arbetet med FoodBoost och lärdomar från arbetet.

Vi finns på Instagram: @klippan_mat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsenheten, Klippans kommun

Lill Spenninge, måltidschef

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter