Förskola, Grundskola, Gymnasium • Skåne län
Genom att samla goda exempel och metoder i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att genom sin verksamhet arbeta för ett minskat matsvinn. Verktygslådan kan också öka samarbetet mellan kök och skola.
Ett material att stödja skolorna för att arbeta med matfrågan i allmänhet och matsvinnet i synnerhet. Att integrera måltiderna i skoldagen och höja skolans kompetens kring hur förändringar i deras verksamhet kan påverka måltider samt matsvinnet.
Verktygslådan ska i det större perspektivet bidra till att uppnå målet om en 50-procentig minskning av serverings- och tallrikssvinn till 2026.
Samlade exempel på åtgärder som skolan kan arbeta med för att öka engagemang och kunskap samt nå uppsatta mål för att minska matsvinnet. Miljöstrateg, måltidschef samt projektledare på barn- och utbildningsförvaltningen tog fram ett material tillsammans, utifrån goda exempel som samlats in från andra kommuner och internt.
Resultatet är en komplett verktygslåda som har nått alla rektorerna. Verktygslådan har implementerats genom träffar med rektorerna där man pratat måltidsfrågor och tittat på faktiska siffror för matsvinnet.
Barn- och utbildningsförvaltningens strateg har bearbetat frågan internt. Det är viktigt att alla är med och bidrar för att de kommunövergripande målen ska nås. Alla rektorer har fått välja verktyg att arbeta med från verktygslådan, för att "dra sitt strå till stacken".
Verktygslåda för skolor: mat i magen – inte i soporna blir ett medel för ökat samarbete mellan kök och skola.
Att lyckas att motivera skolan att arbeta med matsvinnet. Finns ibland en känsla av att rektor tycker att måltiden är något som ligger utanför skolans ansvar.
Här nedan är några exempelsidor ur verktygslådan. Vill du ta del av dokumentet från Klippan som pdf? Mejla mattanken@jordbruksverket.se
Klippans kommun, Kommunledningsförvaltningen
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.