• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Minskat matsvinn genom samverkan med skolan
Diskinlämning i en skolrestaurang.
Delaktighet
Måltiden som pedagogiskt verktyg
Måltidsmiljön

Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

Förskola, Grundskola, Gymnasium • Skåne län

Genom att samla goda exempel och metoder i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att genom sin verksamhet arbeta för ett minskat matsvinn. Verktygslådan kan också öka samarbetet mellan kök och skola.

Vårt mål

Ett material att stödja skolorna för att arbeta med matfrågan i allmänhet och matsvinnet i synnerhet. Att integrera måltiderna i skoldagen och höja skolans kompetens kring hur förändringar i deras verksamhet kan påverka måltider samt matsvinnet.

Verktygslådan ska i det större perspektivet bidra till att uppnå målet om en 50-procentig minskning av serverings- och tallrikssvinn till 2026.

Så gjorde vi

Samlade exempel på åtgärder som skolan kan arbeta med för att öka engagemang och kunskap samt nå uppsatta mål för att minska matsvinnet. Miljöstrateg, måltidschef samt projektledare på barn- och utbildningsförvaltningen tog fram ett material tillsammans, utifrån goda exempel som samlats in från andra kommuner och internt.

Bild på materialet Verktygslåda för skolor; Mat i magen - inte i soporna.

Resultat

Resultatet är en komplett verktygslåda som har nått alla rektorerna. Verktygslådan har implementerats genom träffar med rektorerna där man pratat måltidsfrågor och tittat på faktiska siffror för matsvinnet.

Barn- och utbildningsförvaltningens strateg har bearbetat frågan internt. Det är viktigt att alla är med och bidrar för att de kommunövergripande målen ska nås. Alla rektorer har fått välja verktyg att arbeta med från verktygslådan, för att "dra sitt strå till stacken".

Verktygslåda för skolor: mat i magen – inte i soporna blir ett medel för ökat samarbete mellan kök och skola.

Utmaningar

Att lyckas att motivera skolan att arbeta med matsvinnet. Finns ibland en känsla av att rektor tycker att måltiden är något som ligger utanför skolans ansvar.

Läs mer

Här nedan är några exempelsidor ur verktygslådan.

Exempelsidor ur Verktygslådan.Förstora bilden

Rutin för pedagogisk måltid – en del i verktygslådan.

Vi som lämnat erfarenheten

Klippans kommun, Kommunledningsförvaltningen

Nora Björn, miljöstrateg

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter