• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara
Illustration med två elever som äter mat och en kock i bakgrunden
Delaktighet
Måltidsmiljön

Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

Förskola, Grundskola • Skåne län

I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

Vårt mål

Vi vill uppmuntra barn och elever att vara med och bidra till en tryggare och trevligare måltidsmiljö. I samverkan mellan måltidsverksamheten och den pedagogiska verksamheten ville vi skapa ett tillfälle att fånga in kloka tankar och idéer.

Så gjorde vi

På Offentliga måltidens dag 2024 fick förskolebarn och elever i uppgift att fundera kring hur en bra måltidskompis ska vara och vad som behövs för att skolrestaurangen ska vara en trivsam plats. Inför dagen hade vi skickat ut information ut till rektorerna som sedan förmedlat informationen vidare.

Tillsammans med pedagoger och lärare fick barnen klassvis eller i mindre grupper diskutera och sedan skriva ner sina tankar och idéer. Svaren skickades till oss på Måltidsenheten. Flertalet klasser och barngrupper deltog och allra flest svar fick vi från yngre barn.

Efter Offentliga måltidens dag sammanställdes det som barnen och eleverna kommit fram till på två moodboards, en för förskola och en för skola. Några saker som barnen i förskola tycker är viktigt för en trivsam måltidsmiljö är matro, att man äter tillsammans, att det är lagom ljust och fint dukat. De tycker att en bra måltidskompis är lugn, hjälper till och pratar om maten så att andra vågar prova. Skoleleverna tycker att en trivsam måltidsmiljö innehåller bland annat matro, god mat, minskat matsvinn och gott om tid. De tycker att en bra måltidskompis lyssnar, samtalar vänligt och inkluderar alla så att ingen behöver sitta ensam.

Klicka på bilderna nedan för att se respektive moodboard större.

Moodboard med ordmoln där det bland annat står: En måltidskompis säger att maten är god så andra vågar prova

Sammanställning av förskolebarnens tankar.

Moodboard med bland annat ett ordmoln och texter som: en bra måltidskompis inkluderar alla så att ingen behöver sitta ensam

Sammanställning av elevernas tankar.

Resultat

Vi fick ut mycket av denna uppgift. Att be barn och elever om input var väldigt intressant och vi ser att de tänker likartat. Det är deras måltidsmiljö och det är mycket de tillsammans kan påverka för att få en trivsam miljö och upplevelse. Måltidsmiljön är otroligt viktig och något vi behöver prata mer om. Det var roligt att kunna presentera detta arbete för barn och utbildning och vi vill fortsätta arbetet kring en trygg och trevlig måltidsmiljö.

Utmaningar

Vi hade önskat att fler deltog, framför allt i de äldre åldrarna.

Läs mer

Måltidskompisar i fokus när Båstad firar Offentliga måltidens dag

Vi som lämnat erfarenheten

Susanna Bengtsson, måltidschef

Båstads kommun

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

  • Måltidsmiljön
    2024-10-30

    Showroom banar vägen för nya måltidsmiljöer

    Genom att få in andra färger, mer textilier och myskänsla har skolrestaurangerna fått ett lyft. Eleverna trivs bättre och äter mer.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter