• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Rutin för den pedagogiska måltiden
Framsidan på dokumentet Rutin för pedagogisk måltid.
Kompetens
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Rutin för den pedagogiska måltiden

Förskola, Grundskola, Gymnasium • Skåne län

Med tydliga riktlinjer blir pedagogiska luncher lika på alla skolor och matsalen en del av skolans pedagogiska yta.

Vårt mål

Att ta fram tydliga riktlinjer för vad pedagogiska måltider är, vilket syfte de har och vad det finns för regler att förhålla sig till.

I vår kommun har olika skolor förhållit sig till pedagogiska måltider på olika sätt. Med en gemensam rutin vill vi att det ska se lika ut på alla skolor. Matsalen är en del av den pedagogiska ytan på skolan.

De pedagogiska luncherna/de vuxnas närvaro är viktig för hur måltiderna blir och hur mycket mat som kommer i magen respektive blir svinn.

Denna rutin är en del av Verktygslåda för skolor: mat i magen – inte i soporna.

Så gjorde vi

Vi gjorde en omvärldsbevakning kring hur pedagogiska måltider ser ut i andra kommuner, tog det bästa och lade till lite. Materialet har tagits fram av miljöstrateg tillsammans med projektledare inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Resultat

Nu finns tydliga riktlinjer att hänvisa till och arbeta efter. Rutinen för pedagogiska måltider skickades ut till skolorna i augusti 2022.

Utmaningar

Att materialet ska implementeras på skolorna.

Läs mer

Exempelsida ur Rutin för pedagogisk måltid.Förstora bilden

Vi som lämnat erfarenheten

Klippans kommun, Kommunledningsförvaltningen

Nora Björn, miljöstrateg

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter