Förskola, Grundskola • Västernorrlands län
Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever. Det skapar också ett bredare engagemang, då fler röster och funktioner skickar budskap via Smaskoten Smaskis.
I våra offentliga restauranger arbetar vi intensivt med hållbarhet. För att nå hela vägen fram måste detta kommuniceras på ett inspirerande och tilltalande sätt.
Ursprungligen var tanken att skapa en figur som endast skulle kommunicera i tryckt format genom utskick till skolrestaurangerna. Under möten kom vi dock fram till att det skulle vara roligt att skapa en fysisk figur som även kan kommunicera i andra format.
Så vi skapade en lila handdocka/maskot som, efter en namntävling, fick namnet Smaskoten Smaskis. Smaskis fungerar som kommunikatör till alla våra kommunala skolor och förskolor (F-6). Barn och elever får följa med vår maskot till planeten Smakurius, där varje land har sin egen smak.
Smaskoten Smaskis intervjuar skoldirektör Anna-Karin Mäntylä.
"Har du någon egen smakfavorit? En gång i tiden var den smaken ny för dig. Tänk om det finns fler smaker där ute som du tycker om lika mycket som den! Vi reser och testar!" uppmanar Smaskis när hen skickar ut en karta över Smakurius till alla barn.
Smaskis har också gjort en Svinnresa där hen skickar vykort till eleverna med verktyg för att minska svinnet. Smaskis är både digital och analog. Hen gör utskick under resorna, men lägger också ut sociala medie-videor kopplade till det vi pratar om under resans gång. Dessutom kan Smaskis göra fysiska besök på skolor och förskolor.
Smaskoten Smaskis har fungerat som en brobyggare mellan oss på Sundsvalls mat och måltider och Barn- och utbildningsförvaltningen. Kommunens hållbarhetspedagoger och vår hållbarhetskock har varit delaktiga i att ta fram resorna och att nå ut med materialet. Vi har också fått mycket stöd från Barn- och utbildningsförvaltningens kommunikatörer.
Vi har fått politiker och beslutsfattare att ställa upp på intervjuer med Smaskis, för att ge en inblick i hur beslut tas kring måltider.
Framförallt är det pedagoger och kockar som har gjort materialet till vad det är. Eftersom materialet inte är så styrt har personalen på varje enhet kunnat bestämma hur de vill arbeta med det.
Pedagoger och kockar har fått ett enkelt sätt att arbeta med måltidspedagogik. Många pedagoger har varit otroligt kreativa så att barn och elever har fått forska och göra experiment kring materialet. Kockarna har varit väldigt kreativa i köket med de livsmedel som lyfts fram.
Vi har fått ett bra kommunikationsverktyg som verkligen fångar eleverna. Att Smaskis är både analog och digital fungerar väldigt bra.
Vi har också mottagit priser för vårt måltidspedagogiska arbete med Smaskis.
Som en stor kommun med många aktörer har det varit en utmaning att nå ut med information över organisationsgränserna. Vi har hanterat detta genom att ha en tydlig avsändare och samverka över förvaltningsgränserna. Vi har fått värdefull hjälp från hållbarhetspedagoger inom barn- och utbildningsförvaltningen, som har bidragit med material och informationsspridning. Genom positivt engagemang och att se möjligheter i stället för hinder har vi lyckats skapa intresse och engagemang.
Tanken är att skapa en ”Smaskis-plattform” där vi enklare kan nå ut med materialet. Det kommer att vara en hemsida där allt material läggs upp, men också information kring hållbarhet och hållbarhetspedagogik riktad till pedagoger, föräldrar och elever.
Följ gärna Smaskoten Smaskis och vårt övriga arbete inom mat och måltider på Instagram: @sundsvallsmatochmaltider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ann-Sofie Brännvall
Sektionschef skola, förskola Meny
Nicklas Åsenlund
Enhetschef
Sundsvalls kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.