Landsbygdsnätverket
MATtankens personal står framför stadsmiljö och en sjö.

MATtanken-teamet med Sofia Denzler, Tobias Henning, Anna Lundstedt, Eva Sundberg och Anna Kim-Andersson.

MATtanken avslutas – tack för oss!

MATtanken avslutas efter sju år och teamet som jobbat i projektet summerar tiden som varit med stolthet och glädje  – och med ett uns vemod.

– Vi är överväldigade av all fin respons om att MATtanken gjort skillnad på riktigt. Det har vi fått höra under hela projekttiden och framför allt under de senaste månaderna, säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.

Eva har funnits med i branschen sedan början på 1980-talet och kan konstatera att den varit under ständig utveckling men att utvecklingstakten ökat markant de senaste åren. När hon blickar tillbaka tycker hon att de sista åren med MATtanken-arbetet varit extra roliga.

– I MATtanken, som syftat till att utveckla hållbara offentliga måltider, alla aktörer i livsmedelskedjan, har vi kunnat arbeta med den offentliga måltidsfrågan ur ett brett perspektiv och utifrån en neutral arena. Att vi genom vårt breda arbete haft närkontakt med så många i branschen har varit avgörande för att projektet uppskattats. Vi har varit ett härligt MATtanken-team som hela tiden utvecklat projektet och anpassat våra aktiviteter efter behov och ändrade förutsättningar. Våra insatser med exempelvis Studio MATtanken, webbinarier, Erfarenhetsbank, SILO och så vidare, har varit efterfrågade och det gör att det verkligen har känts meningsfullt, säger Eva Sundberg.

Kontakterna med drivna och engagerade måltidsmänniskor runt om i landet, den goda andan i MATtanken-teamet och branschens positiva utveckling är något som även samordnare Anna Lundstedt lyfter fram.

– Det finns en stor utvecklingspotential i att ta tillvara den resurs som måltiden är på ett bättre sätt. Vi ser glädjande nog att det händer runt om i landet, det finns många exempel på hur måltidsverksamheter hittar fin samverkan med andra verksamheter i kommunen och att måltidsfrågorna därigenom lyfts. Offentliga måltider dockar an till så många angelägna samhällsfrågor och fler och fler uppmärksammar det, vilket känns väldigt positivt, säger Anna.

– I Sverige har vi fria skolmåltider, en fantastisk infrastruktur med lokaler, utrustning och kompetens att laga och servera mat till många. De offentligt finansierade måltiderna har en nyckelroll i livsmedelssystemet och är en förebild för hållbar konsumtion, säger hon.

Tobias Henning, Anna Kim-Andersson och Sofia Denzler som på olika sätt jobbat med projektets kommunikation ser också en förflyttning i branschen.

– Fler och fler ser värdet av god kommunikation och lyfter blicken. De sociala medierna har öppnat upp möjligheter för fler att vara med och forma berättelsen om maten, miljöerna och människorna som jobbar med och berörs av de offentliga måltiderna. Offentliga måltider är också så mycket större än det som händer på en enskild plats som en förskola, skola, ett äldreboende eller ett sjukhus – eller för den delen i en enskild kommun eller region. Tillsammans handlar det om tre miljoner måltider varje dag och detta har vi fått vara med och paketera och lyfta fram, genom exempelvis firandet av Offentliga måltidens dag som skett i hela landet, arbetet med insamlingen av nationell statistik över inköpen av livsmedel, med mera. Otroligt roligt och inspirerande, säger de tre i kör.

– Offentliga måltider är ett väldigt spännande område som det fortsatt kommer hända mycket kring. Det blir verkligen intressant att följa de närmaste åren. Och till alla er som arbetar med våra skattefinansierade måltider – ni gör ett fantastiskt arbete, säger Anna Lundstedt, Eva Sundberg och de övriga kollegorna i teamet.

– Glöm inte bort att vi är världsbäst på offentliga måltider i Sverige och att det är viktigt att vi fortsätter att utveckla och utnyttja den stora samhälleliga satsningen så att vi behåller den positionen!

Senast uppdaterad