Vad bidrar pengarna i havs-, fiskeri- och vattenbrukprogrammet till, och vilka möjligheter finns till finansiering? I denna artikelserie lyfter vi EU-finansierade projekt som genomförs i Sverige just nu.
Blåa värdekedjor för siklöja, braxen och lake – ett hållbart lyft för svenska vatten
Fiskar som braxen och lake används i begränsad omfattning och när siklöja fiskas är det främst rommen som blir till mat. Det vill man från projektet "Blåa värdekedjor för siklöja, braxen och lake" ändra på.
En affärsmodell för framtidens tångodling
Startupbolaget Koastal på Västkusten arbetar med att utveckla en affärsmodell för hållbar tångodling i stor skala. Projektet syftar till att skapa ett franchisekoncept där småskaliga aktörer enkelt kan etablera och driva tångodlingar.
Smögenlax satsar framåt – investerar i hållbar laxodling
Smögenlax har efter en lång process fått klartecken att starta en landbaserad laxodling. Bengt Gunnarsson, delägare i Smögenlax, berättar om vad investeringen betyder och hur den möjliggör en ny era för svensk laxodling.
Kartläggning av algtoxiner banar väg för klimatanpassat vattenbruk
Forskare och musselodlare arbetar tillsammans för att kartlägga algtoxiner i Östersjön. Projektet syftar till att skapa verktyg och system för att övervaka toxiner och ge musselodlingar förutsättningar för att producera livsmedel.
Trålning med ljus – framtidens hållbara fiske?
Kan ljus ersätta bottentrålning och minska bränsleförbrukningen inom yrkesfisket? Nu utvecklas en ny metod där ljus används för att styra fångsten och därmed göra fisket både mer selektivt och skonsammare för havets ekosystem.