Landsbygdsnätverket
Yrkesfiskare tar upp hummertinna. Utsikt över skärgårdssamhälle.

Foto: Stefan Isaksson/Scandinav samt Kentaroo Tryman/Scandinav.

Sveriges fiskekommuner

Syftet med nätverket Sveriges fiskekommuner är att sprida kunskap och möjliggöra utveckling och förståelse för fiske-, vattenbruks- samt havsfrågor inom en bredare grupp på kommunal nivå.

 

Du som jobbar med dessa frågor i en kommun är välkommen att gå med i nätverket.

Sveriges fiskekommuner träffas digitalt två gånger per halvår och Landsbygdsnätverkets kansli ansvarar för inbjudan och dagordning. Varje möte är 90 minuter långt och har ett specifikt tema. Alla medlemmar kan lägga till frågor på dagordningen eller ta upp frågor att ställa till hela nätverket.

Anmäl dig!

På länken nedan anmäler du dig till nätverket Sveriges fiskekommuner:

Till anmälningsformuläret Länk till annan webbplats.

Arbetsordningen samlar varför och hur nätverket ska fungera och uppdateras samt ajourhålls löpande.

Syfte

Nätverket finns för att sprida kunskap och möjliggöra utveckling och förståelse för fiske-, vattenbruks- samt havsfrågor inom en bredare grupp på kommunal nivå. Över tid kan nätverket komma att innefatta noder som har utvecklat djupare samarbeten.

Nätverket är inte en lobbyorganisation och har ingen formell röst som remissinstans. Vid eventuella remisser är det de enskilda medlemmarna som organiserar sig för samverkan parallellt med nätverket.

Nätverket kan över tid utvecklas till ett mer formellt nätverk med ekonomi, politiska beslut och påverkanskraft men initialt är syftet kunskap och kontakter.

Träffar och form

Nätverkets träffar sker två gånger per halvår digitalt. Initialt hanterar Landsbygdsnätverket inbjudan och dagordning. Anteckningar förs av på mötet utsedd sekreterare. Tid för möte sätts på föregående möte och träffarna begränsas till cirka 1,5 timmar. Mötena har ett tema med en gäst som presenterar följt av frågestund. Sedan övriga frågor.

Extrainsatta möten kopplade till en specifik fråga hålls när två eller fler medlemmar så önskar. Kallelse till dessa utgår till hela nätverket minst en vecka innan mötet.
Medlemmar kan nyttja nätverkets maillista för att ställa specifika frågor
för att få tips eller kontakter.

Roller

Medlemmar är de kommuner som väljer att ansluta sig till nätverket. Medlemskapet innebär ingen formell anslutning utan betyder att en tjänsteman eller politisk företrädare deltar på möten och i nätverket.

Anslutning, lämnande och uteslutning. Vilken kommun som helst äger rätt att bli del av nätverket. Rätten att lämna nätverket och strykas från matrikeln finns. Ingen kommun kan uteslutas från nätverket men i nödfall kan en individ strykas från kontaktposten i matrikeln om nätverket så beslutar.

Ordförande håller i mötet, anpassar dagordningen med Landsbygdsnätverket och har en sammanhållande roll. Ordföranderollen roterar och gäller per halvår.

Sekreteraren för anteckningar på mötet. Skickar dessa till Landsbygdsnätverkets representant som justerar dessa och skickar till nätverket.

Vad innebär det att vara medlem?

Medlemmen har rätt att infoga frågor på dagordningen, ställa frågor till hela nätverket.
Medlemmen har skyldighet att delta i nätverkets möte och arbete utifrån möjlighet.
Beslut tas av deltagande medlemmar på mötena. Beslut tas i samförstånd. Ändring av arbetsordning verifieras på efterföljande möte. Medlemsmatrikel med kontaktpersoner
Matrikeln innehåller namn på kommunmedlemmar med tillsatta kontaktperson/er (namn, telefon och email). Matrikeln bärs av Landsbygdsnätverket men bifogas med anteckningarna efter varje möte.


Karin Torstensson

Falkenberg

David Andersson

Falkenberg

Beata Afzelius

Gotland

Sara Vilhelmsson

Gotland

Annelie Eckeskog

Helsingborg

Linus Svensson

Höganäs

Jesper Bergman

Karlshamn

Linda Nilsson

Karlskrona

Elinor Filipsson

Kungsbacka

Mårten Västerdal

Kungsbacka

Erland Jakobsen

Nordanstig

Conny Nordendahl

Nordmaling

Johannes Sandberg

Norrtälje

Johan Scherlin

Oxelösund

Hilda Vidmark

Robertsfors

Daniel Granello

Ronneby

Vesa Tschernij

Simrishamn

Stefan Olofsson

Sölvesborg

Erica Hasslar

Tierp

Johannes Hagstrom

Trelleborg

Elisabeth Svensson Agerbjer

Varberg

Jenni Bylund

Värmdö

Jenny Andersson

Värmdö

Camilla Andersson

Östhammar

Sofia Handel

Östhammar

Malin Ohlsson

Västervik