Landsbygdsnätverket
Drönarbild på två båtar som trålar med ljus. Loggan för artikelserien i hörnet av bilden.

Foto: Mattias Schläger/SCH!

Trålning med ljus – framtidens hållbara fiske?

Kan ljus ersätta bottentrålning och minska bränsleförbrukningen inom yrkesfisket? Det undersöks just nu i projektet "Light Fishing – innovativ trålning med ljusteknik". Med ett stöd på nästan fem miljoner kronor utvecklas nu en ny metod där ljus används för att styra fångsten och därmed göra fisket både mer selektivt och skonsammare för havets ekosystem.

Trålning är en effektiv fiskemetod men har länge varit omdiskuterad. Genom att istället använda ljus för att styra fisk och skaldjur in i trålen hoppas forskare och fiskare kunna skapa ett mer hållbart fiske.

– Alla arter i havet är nyfikna på ljus. Kan vi få dem att samla sig, föra dem samman och rikta ljusstrålar mot dem, kan det vara ett genombrott. Vi testar nu tekniken i svenskt vatten och om ett halvår vet vi mycket mer, säger Sixten Söderberg, tidigare yrkesfiskare i Smögen och aktiv i företaget Smögens Nät som bland annat ägnar sig åt marin utveckling.

Smögens Nät är en del av Fiskareföreningen Norden som är projektpartner tillsammans med Chalmers Industriteknik och projektägaren Sotenäs kommun.

Lärdomar från Island

På Island har tekniken använts framgångsrikt för att styra räkor och det är även den mest intressanta arten i Sverige.

– Vi vill veta om vi kan leda räkbeståndet med ljuset och hur vi i så fall kan göra det. Om vi lyckas vore det en fantastisk utveckling för fisket, säger Sixten Söderberg.

I framtiden kan tekniken även användas för andra fiskarter, men en utmaning är kostnaden.

– Det kan bli dyrt för den enskilde fiskaren. Vi vet ju ännu inte exakt vad tekniken landar på i slutändan, säger Sixten Söderberg.

Porträttbild på Sixten Söderberg.

Sixten Söderberg. Foto: Katarina Schläger/SCH!

Fem miljoner i stöd

Projektet har fått nästan fem miljoner kronor i stöd från havs-, fiskeri-, och vattenbruksprogrammet, som finansieras delvis av pengar från Europeiska havs-, fiskeri-, och vattenbruksfonden. En betydande investering för att utveckla en ny fiskemetod.

– Det kan låta mycket, men bara ett enda av de specialdesignade redskapen kostar 100 000 kronor. Ljuskällorna är avancerad och dyr utrustning. Dessutom ska vi fiska under flera år, bygga fler prototyper och anställa folk. Det är inget billigt projekt, men lyckas vi blir vinsten enorm – både ekonomiskt och miljömässigt, menar Sixten Söderberg.

Första prototypen är planerad att testas i maj eller juni i år och därefter ska ytterligare tre redskap utvecklas.

Många fördelar

Trålning med ljus ger både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Bland annat lägre bränsleförbrukning, eftersom redskapet skapar mindre vattenmotstånd än traditionella trålar, och minskad bottenpåverkan.

– Ju större redskap och ju mer bottenpåverkan, desto trögare blir det att ta sig fram i vattnet. Om vi kan ta bort volymen av redskap, kan vi minska bränsleförbrukningen rejält. Det är den stora vinsten tycker jag, säger Sixten Söderberg.

Dessutom kan tekniken leda till mindre plast i havet eftersom färre redskap behövs och slitaget minskar.

Men projektet innebär också utmaningar.

Tar hjälp av forskare och tekniker

– Vi bygger redskap vi aldrig byggt tidigare och testar ljus i vattnet på ett sätt vi aldrig gjort förr. Vi vet inte exakt hur fisken reagerar, men vi tar hjälp av forskare och tekniker för att ta reda på det, säger Sixten Söderberg.

Ytterligare en fördel med trålning med ljus är att det kan leda till ett mer selektivt fiske, där oönskad bifångst minskar.

– Vi måste börja tänka annorlunda när det gäller hur vi fiskar. Havsmiljön är i dåligt skick, och att hitta mer hållbara metoder är helt nödvändigt. Om denna metod fungerar som vi hoppas, kan det förändra hela branschen, säger Sixten Söderberg.

Ny standard inom yrkesfisket?

Just nu samarbetar Fiskareföreningen Norden med forskare från Chalmers och Sotenäs kommun för att utveckla tekniken vidare.

– Vi har mycket att lära, men jag tror att vi är rätt ute. Om det visar sig att ljuset både är hållbart för miljön och fungerar för fångsten, kan det bli en ny standard inom yrkesfisket. Vi behöver förändra fisket – och det här kan vara ett stort steg i rätt riktning, menar Sixten Söderberg.

Text: Colette van Luik

Light fishing – innovativ trålning med ljusteknik


Projektägare: Sotenäs kommun

Projektslut: 2026-10-31

Beviljade medel från: Havs-, fiskeri-, och vattenbruksprogrammet

Budget: Knappt fem miljoner kronor

Kontakt: Lina Siren, Sotenäs Symbioscenter

Logo Under ytan.

Artikelserien Under ytan


Denna artikel är en del av en artikelserie om svenska EU-projekt för hållbar sjömat.

Läs alla artiklarna här

Publicerades