Foto: Lillemor Lindberg
Smögenlax har efter en lång process fått klartecken att starta en landbaserad laxodling. Med ett beviljat stöd från havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet kan företaget nu satsa på att bygga upp en hållbar och storskalig laxproduktion. Bengt Gunnarsson, delägare i Smögenlax, berättar om vad investeringen betyder och hur den möjliggör en ny era för svensk laxodling.
Smögenlax arbetar med en innovativ metod för laxodling där fisken föds upp i slutna system på land. Det ger en kontrollerad och miljövänlig produktion där utsläpp minimeras.
Företaget har beviljats stöd för fem olika projekt som syftar till att utveckla och optimera den landbaserade laxodlingen. Projekten omfattar allt från hållbar vattenrening till teknisk infrastruktur och foderoptimering.
– Att få en så stor del av vår industriuppbyggnad finansierad med offentliga medel är en fantastisk möjlighet. Det visar att både Sverige och EU ser värdet i att satsa på en hållbar blå ekonomi och att vår modell har potential att förändra branschen, säger Bengt Gunnarsson, delägare i Smögenlax.
– Vi har ansökt om projektmedel för 75 miljoner varav vi erhållit bidrag på 30 miljoner. Detta är en viktig del som hjälper till med den totala investeringen som förstås är långt större, säger Bengt Gunnarsson.
Att få tillgång till EU-stöd på denna nivå innebär att Smögenlax kan accelerera sina investeringar och snabbare komma igång med sin produktion.
Bengt Gunnarsson. Foto: Privat
– Det betyder enormt mycket för oss som bolag. Vi kan nu göra nödvändiga investeringar för att bygga en effektiv och hållbar anläggning som lever upp till de högsta miljökraven. Det handlar om allt från att säkerställa rening av vatten till att utveckla ett optimalt foder för att minska klimatpåverkan, säger Bengt Gunnarsson.
Tillståndet är för 6 000 ton lax per år, vilket kommer att ge ett betydande bidrag till de 50 000 ton lax som årligen konsumeras i Sverige. Planen är att börja bygga direkt efter sommaren och sätta in de första äggen i produktion i slutet av 2026. Sedan tar det två år innan laxarna är vuxna och klara för konsumtion.
Trots det omfattande stödet behöver företaget dock fortfarande finansiera 60 procent av investeringen med privata medel.
– Det är en stor utmaning, men vi har starka investerare och en tydlig plan. Intresset för hållbart producerad lax är stort, både hos livsmedelskedjor och investerare som vill vara med och bygga framtidens fiskproduktion. Det här är en satsning som inte bara är bra för miljön utan också har en stark affärspotential, säger Bengt Gunnarsson.
Med tillståndet på plats och finansieringen delvis säkrad kan Smögenlax nu fokusera på att bygga sin anläggning i Kungshamn, där energi, vatten och restprodukter återvinns i ett unikt system.
– Vi har arbetat med det här i nästan ett decennium och att nu äntligen kunna sätta spaden i marken känns fantastiskt. Vårt mål är att börja producera lax i kommersiell skala inom de kommande åren och vi ser fram emot att bidra till en mer hållbar fisknäring i Sverige, säger Bengt Gunnarsson.
Projektägare: Smögenlax
Projektslut: 2026-06-30
Beviljade medel från: Havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet
Budget: Cirka 75 miljoner kronor för de fem projekten
Kontakt: Bengt Gunnarsson, bengt@smogenlax.se
Denna artikel är en del av en artikelserie om svenska EU-projekt för hållbar sjömat.
Publicerades