Landsbygdsnätverket
 • Nu öppnar nya havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet


  Kollage med två bilder. Till vänster: En manlig fiskare som hanterar en fisk på en skärbräda. Till höger en gryta med musslor. Den 1 december öppnade det nya havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet för ansökningar. Du som är yrkesfiskare, eller driver eller vill starta ett vattenbruksföretag, kan söka stöd för olika insatser som bidrar till ett hållbart yrkesfiske och vattenbruk.
 • Många vill betala mer för svensk ost på pizzan


  Collage med tre bilder som visar pizza samt besökare vid Ostfestivalen. Många svenska konsumenter är beredda att betala extra för att få svensk ost på sin pizza. Det visar en kundundersökning som Landsbygdsnätverket har genomfört. För att få mer ljus på frågan startar nu en kampanj inför internationella pizzadagen som infaller på nyårsdagen.
 • #154 Sjömat som julmat – gamla traditioner och framtida frestelser


  Kristina Snuttan Sundell, professor vid Göteborgs universitet och ordförande för Blå Mat och Håkan Jönsson, universitetslektor vid Lunds universitet, avdelningen för etnologi Att äta julbord är en gammal tradition. Och vad vi upplever som julklassiker har så klart ändrats genom historien. Så hur är det med mat från hav och sjöar. Varför äter vi inte lika mycket fisk till jul som vi gjorde förr? Eller är det så att sjömaten faktiskt är på väg tillbaka. Skulle gädda, brax och blåmusslor - eller varför inte sjöpungsbullar, kunna bli framtidens måsten som julmat?
 • Missa inte Sjömatens julkalender under december


  Vattenyta med texten Sjömatens julkalender 2022 ovanpå. Varje dag fram till jul släpper vi nytt innehåll i vår julkalender med sjömatstema som vi gör tillsammans med Hushållningssällskapet Västra och Sjömatsfrämjandet. Välkommen in och öppna dagens lucka!

prenumerera på våra nyheter

Varje onsdag kommer vårt nyhetsbrev ut.

Projekt om offentliga måltider

Logotyp för MATtanken.

Landsbygdsnätverket driver projektet MATtanken. Läs mer om det på projektets egen webbplats.

lANDET - PODDEN BORTOM STORSTAN #154

Julmat från hav och sjöar. Både en gammal tradition och en framtida frestelse.

Varför äter vi inte lika mycket fisk till jul som vi gjorde förr? Eller är sjömaten faktiskt på väg tillbaka? Hör våra gäster prata julmat, traditioner och sjöpungsfärs i podden Landet.

Landet läR - webbinarier #64

Hur ser de olika stöden ut i det nya havs-, fiskeri-, och vattenbruksprogrammet? Vad har varit viktigt att ha med utifrån ett svenskt perspektiv?

Se det senaste webbinariet i länken nedan!

Landsbygds-veckan 2023

Nästa år är det dags för Landsbygdsveckan där du har möjlighet att vara med. Hemsidan lanseras under hösten men redan nu kan du gå in och läsa om veckan.