Idag produceras årligen nära 15 000 ton sjömat inom vattenbruket och det landas mer än 100 000 ton från våra yrkesfiskare, vid kuster samt i hav och sjöar. Sjömaten är näringsrik, lätt att variera och går att förvara under längre tid – både levande och förädlad.
Nedan har vi samlat exempel på hur fisket och vattenbruket kan bidra till Sveriges beredskap i krig eller kris.
Smartfisk är ett uttryck myntat i Finland för underutnyttjade fiskarter. Det är fiskar som idag är bortglömda hos konsumenter men som har potential som livsmedelsprodukter.
Rapport "Vägen framåt mot mer livsmedel av svenskfångad sill och skarpsill" har det åttonde kapitlet fokus på beredskap.
Läs rapporten i länken nedan:
Fiskberedningsindustrins mottagningskapacitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I rapporten "Mäta mängden mat i livsmedelssystemet" handlar flera kapitel om fisk.
Läs rapporten i länken nedan:
Mäta mängden mat i livsmedelssystemet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi svenskar äter helst torsk, lax, inlagd sill och vissa skaldjur. Men det finns många fler arter som vi behöver bli bättre på att äta, inte minst i beredskapstider. Nedan kan du läsa mer om olika svenska arter.