Landsbygdsnätverket

Idag är det femårsjubileum för Offentliga måltidens dag. - Hurra! säger MATtanken-teamet som arbetar med att koordinera firandet.

Offentliga måltidens dag: Följ dagens firande

Idag är det Offentliga måltidens dag och vi ser med spänning fram emot att följa allt firande som pågår runtom i vårt avlånga land – i kommunhus och på torg, i förskolor, skolor, vård och omsorg.

– Vi kan vara fantastiskt stolta över våra offentliga måltider. Både historiskt och än i dag fungerar de som banbrytare i samhället genom sin utjämnande kraft och strategiska betydelse för exempelvis folkhälsa, miljö och näringslivsutveckling, säger Eva Sundberg, projektledare för MATtanken, som koordinerar Offentliga måltidens dag för femte året i rad.

Sverige har genom åren byggt upp kapacitet att dagligen kunna laga tre miljoner måltider till barn, unga, sköra och sjuka, överallt där människor bor. Dessa måltider har en nyckelroll i livsmedelssystemet, vilket lyfts fram inte minst när det handlar om att stärka landets försörjningsförmåga och att vara resurs vid kris eller krig. Från och med i år går det också att följa upp vilka livsmedel som köps in till de offentliga måltiderna, genom den nya databasen SILO, som samlar livsmedelsstatistik från offentlig sektor.

Genom att fira Offentliga måltidens dag synliggörs måltiderna i förskola, skola, vård och omsorg.

– När vi tillsammans firar denna dag lyfter vi med gemensamma krafter också fram den stora samhällsutvecklande potential som finns i de offentliga måltiderna. Det är verkligen roligt att se engagemanget hos alla arrangörer, säger Eva Sundberg.

Vad är på gång?

Mer än 170 kommuner och regioner är anmälda till firandet. Spana in vad som händer runtom i landet. >> www.mattanken.se/omd

Media rapporterar

Här är exempel på reportage i tidningar, radio och tv om offentliga måltider och firandet den 17 oktober. Listan kommer fyllas på efterhand.

Livsmedel i fokus https://www.livsmedelifokus.se/sa-firas-maltidens-dag-win-win-for-alla/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skaraborgs Allehanda https://www.sla.se/2024/10/17/karlsborgs-kommuns-offentliga-verksamheter-firade-maltidens-dag-med-god-svensk-husmanskost-963fb/

Vaken i P3/P4 om offentliga måltiders beredskap https://sverigesradio.se/avsnitt/2465171#20537 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arrangörer som berättar mer

Bollebygds kommun https://www.bollebygd.se/byggaboochmiljo/nyheter/byggaboochmiljo/vifiraroffentligamaltidensdag.5.ea33aa11926b4a3b8b68d0.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Falköpings kommun https://www.falkoping.se/kommun--politik/nyheter/nyhetsarkiv/nyhetsarkiv-utbildning--barnomsorg/nyhetsarkiv-utbildning--barnomsorg/2024-10-14-offentliga-maltidens-dag-17-oktober Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Göteborgs stad https://vartgoteborg.se/p/offentliga-maltidens-dag-firas-med-treratterslunch/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Huddinge kommun https://www.huddinge.se/organisation-och-styrning/nyheter-press-och-webb-tv/nyheter/nyheter-inom-stod-och-omsorg/2024/idag-firar-vi-offentliga-maltidens-dag/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hörby kommun https://www.horby.se/nyheter/horby-kommun-firar-offentliga-maltidens-dag/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Katrineholms kommun https://press.newsmachine.com/pressrelease/view/lokal-vildfagel-blir-en-del-av-katrineholms-hallbara-maltider-och-starker-livsmedelsberedskapen-45488 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Melleruds kommun https://mellerud.se/nyheter/aktuella-nyheter/offentliga-maltidens-dag-17-oktober/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Munkedals kommun https://munkedal.se/arkiv/nyheter/nyheter-2024/2024-10-17-offentliga-maltidens-dag-firas-med-festmaltid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Piteå kommun https://www.mynewsdesk.com/se/pitea/pressreleases/3349198 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skara kommun https://www.skara.se/nyheter/nyhetsarkiv/vifiraroffentligamaltidensdag17oktober.2627.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Strängnäs kommun https://www.strangnas.se/arkiv/nyheter/nyheter/2024-10-16-17-av-kommunens-kok-ar-nominerade-i-tavlingen-sveriges-offentliga-maltider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trollhättans stad https://www.trollhattan.se/startsida/nyheter/aktuella-nyheter/lite-extra-gott-pa-offentliga-maltidens-dag/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Valdemarsviks kommun https://www.valdemarsvik.se/blog/femarsjubileum-for-offentliga-maltidens-dag-torsdag-17-oktober/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Värnamo kommun https://kommun.varnamo.se/utbildning-och-barnomsorg/nyheter-utbildning-och-barnomsorg/nyheter-utbildning-och-barnomsorg/2024-10-17-idag-firar-vi-offentliga-maltidens-dag.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Älvdalens kommun https://www.alvdalen.se/arkiv/nyhetsarkiv/nyheter/2024-10-02-foraldrar-bjuds-in-till-skollunch-pa-offentliga-maltidens-dag.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Åtvidabergs kommun https://www.atvidaberg.se/nyheter/forskola-skola-och-utbildning/2024-10-17-idag-firar-vi-offentliga-maltidens-dag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Västra Götalandsregionen https://service.vgregion.se/RNS/prodnarservice/patientmaltid/nyheter/offentliga-maltidens-dag/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Östersunds kommun https://via.tt.se/pressmeddelande/3656770/vi-firar-offentliga-maltidens-dag-med-dovhjort-och-lokala-ravaror Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad