Unga i landsbygder är den viktigaste gruppen invånare för att vi ska kunna behålla och utveckla hållbara landsbygdssamhällen. Utan unga som vill investera i en framtid i landsbygder finns det ingen varaktig landsbygdsutveckling.
Arbetsgruppen för Ung inkludering jobbar för att fler ska bli medvetna om vikten av att förbättra ungas möjligheter i landsbygder. Det handlar om allt från inflytande och delaktighet till företagande, entreprenörskap och möjligheter till anställning.
Arbetsgruppens övergripande mål är att öka medlemsorganisationernas förmåga att i sin tur inkludera unga i landsbygdsutveckling. Arbetsgruppen ska hjälpa till med både information och inspiration om hur organisationer kan bli bättre på att inkludera unga i sitt arbete, både som målgrupp och för arbetet i den egna organisationen.
Arbetsgruppen ska:
Gruppen verkar också för att öka inkluderingen av unga i Landsbygdsnätverkets övriga arbete genom sin coachningsfunktion. Funktionen är viktig för att inkludera nya organisationer med ungdomsfokus i Landsbygdsnätverkets aktiviteter och därigenom öka mångfalden av aktörer i landsbygdsutvecklingen.
Så kan valdeltagandet bland unga i landsbygder öka
Ungas valdeltagande i landsbygderna är lägre än i städerna, visar en ny rapport. Ökad politisk kunskap men också ett mer öppet och mindre tabubelagt politiskt samtalsklimat är några förslag på hur engagemanget kan ökas.
Hur kan fler unga lockas till föreningslivet? - Inspiration i valberedningstider
Tydliga förebilder och ett visionärt synsätt är två nycklar enligt Carl Rajala Pettersson, som själv lockades till sitt första föreningsuppdrag redan som 15-åring.
Behov av ökad representation av unga inom fotbollen
Många unga vill vara med och påverka, men saknar naturliga ingångar till styrelserum och andra beslutsfattande forum. Det menar Elina Erenrot, själv engagerad inom fotbollen sedan tonåren.
Unga Landsbyggare främjar entreprenörskap bland unga i Halland
Maria Wångsell är projektledare för Unga Landsbyggare, ett projekt som riktar sig till unga som bor i Hallands landsbygder. Genom nätverks- och utbildningsträffar och ekonomiskt stöd vill de främja ungas engagemang.
Starta egen förening – ett sätt för unga att skapa en meningsfull fritid
Genom projektet Av unga för unga har ungdomar i Hylte uppmuntrats att engagera sig i föreningsform för saker de är intresserade av. Projektet initierades av studie-förbundet Vuxenskolan och projektledare var Sima Benni.
Här har vi samlat arbetsgruppens webbinarier och poddar.