Landsbygdsnätverket
Bildmontage, närbild på lök och receptblad i kök, foto från storkök och foto på ett vildsvin.

Fotounderlag från Skandinav: Jakob Friman, Christian Ferm, Magnus Nyman.

Att verka för mer vildsvinskött i offentliga kök

MATtanken gör ett antal riktade insatser för att vildsvinskött ska bli ett naturligt och självklart inslag på menyerna i offentliga kök. Vildsvinskött är i dagsläget en underutnyttjad viltråvara. Här kan du läsa mer om olika aktörers arbete med vildsvinsfrågan.

Att byta ut en del av det kött som i dag används till biffar och köttfärssås till vildsvinsfärs är ett enkelt sätt att bidra till en ökad konsumtion och mer hållbara måltider, säger Veronica Andrén, projektsamordnare i vildsvinsarbetets första fas.

Detta gör vi:

  • MATtanken fick i mars besked om nya pengar från det så kallade Vildsvinspaketet för att jobba vidare med vildsvinsfrågan åren 2021–2022 i en andra fas. Läs nyheten här.

  • MATtanken driver ett nätverk för aktörer med intresse för vildsvinskött i offentliga kök. Nästa nätverksträff är den 27 maj kl. 13.30-15. Temat för träffen är vildsvinskött i offentliga kök – tillgång och efterfrågan. Vad ska vi sikta mot när det gäller vildsvinskött? Vad och hur mycket kan konsumeras i offentliga kök 2025? Läs mer om vildsvinsnätverket och anmäl dig.

  • MATtanken utvecklar sin webbplats med syfte att exempelvis lyfta fram kunskap om säkert vildsvinskött, goda exempel från län, regioner och kommuner, samla in recept, med mera.

  • MATtanken har gjort en kartläggning över hur mycket vildsvinskött som användes i offentliga kök, perioden 1 december 2019–30 november 2020. Läs nyheten Ladda bössan för nu ökar efterfrågan på vildsvinskött! där du också hittar en länk till kartläggningsrapporten.

Bidra med ditt recept

MATtanken har skapat en receptsamling för vildsvinskött i offentliga kök. Vi bygger upp receptsamlingen tillsammans med kockar i de offentliga köken och andra inspiratörer. Till varje recept hör en beskrivning av varifrån receptet kommer.

Läs mer om Vildsvinskött - en offentlig receptsamling.

Goda exempel: Nedslag i Kronobergs län

Vilda hamburgare, limpor och grytor. Numera finns vildsvinskött regelbundet på menyerna i skolan och omsorgen i Kronobergs län. Att vildsvinskött serverar allt oftare är resultatet av långsiktigt arbete där olika aktörer och både större och mindre kommuner samverkar. Läs vår artikel om arbetet i Kronoberg.

Ta del av upphandlingsunderlaget från Växjö kommuns upphandling av vilt- och vildsvinskött.

Goda exempel: Nedslag i Västra Götalands län

Att köpa kött via en vilthanteringsanläggning är för offentliga kök en garanti för att viltet har tagits om hand på rätt sätt, att alla prover är tagna samt att råvaran är besiktigad av veterinär. Följ med på ett studiebesök vid vilthanteringsanläggningen i Svenljunga.länk till annan webbplats

Mikael Nyman, kock på Naturbruksskolan i Svenljunga, berättar om hur det är att tillaga vilt- och vildsvinskött. ”Här gör vi gärna järpar och köttfärslimpor av vildsvinsfärs”.

Gå med i MATtankens vildsvinsnätverk

Cirka 120 personer finns i dagsläget med i vårt nystartade nätverk för personer som är intresserade av frågor som rör vildsvinskött i offentliga kök.

Läs mer om vildsvinsnätverket, syfte och målgrupp samt hur du anmäler dig!

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster