Landsbygdsnätverket
En provsmakningsstation i en skolmatsal märkt "Nyheter" och "Prova På" med skålar av sallad, wraps och grönsaker. En griffeltavla med dagens rätter och en salladsbar syns i bakgrunden.

Måltidsmiljöer som inspirerar

Genom att generöst visa upp sitt arbete och dela med sig av erfarenheter har Klippans kommun inspirerat många andra kommuner att uppdatera sina måltidsmiljöer.

– Det är fantastiskt att lilla Klippan med 18 000 invånare har blivit en förebild, säger måltidschef Lill Spenninge.

Det var 2015, när Lill var ny måltidschef i Klippans kommun, som arbetet med skolornas måltidsmiljöer startade. Åbyskolans restaurang behövde göras om och blev utgångspunkten för ett nytt koncept.

Brickor med historiska motiv, från skolkök

– Vi knöt en arkitekt till oss som också var duktig på inredning och restaurangmiljöer. Det var viktigt. Och vi var modiga och vågade ta in element från både restaurangmiljö och hemmiljö för få en bra mix, vilket gav en ombonad känsla, säger Lill.

Måltidsmiljön fick en ny färgskala, matsalen delades upp i flera zoner med olika typer av möbler, lysrören i taket försvann och ersattes med nedpendlad belysning och spots. Ambitionen att ta vara på den bruksmiljö som historiskt präglat Klippan i val av material, inredning och dekor blev lyckad. Brickor med motiv från ett gammalt fotoarkiv, Blomgrens bilder, är ett sådant exempel.

– Vi satsade mycket på skyltning och måltidskommunikation. Vi bytte också städgarderober mot vitrinskåp, för att det ser trevligare ut.

Sedan dess har samtliga skolors måltidsmiljöer fått en uppfräschning. Arbetet har gjorts utifrån konceptet som sattes på Åbyskolan, men anpassats efter respektive skolas förutsättningar.

Många positiva effekter

De uppdaterade måltidsmiljöerna för mycket positivt med sig. Eleverna trivs bättre och fler pedagoger vill äta i skolrestaurangen. Det går åt mer mat och både serveringssvinn och tallriksvinn minskar.

– En fin måltidsmiljö har också en enorm betydelse för personalens trivsel, självkänsla och utveckling. Det finns medarbetare som tidigare jobbade i en dålig och bullrig miljö, som efter ombyggnationen har blommat upp och fått en helt annan inspiration i sitt jobb.

Lill föredrar i Åbyskolans matsal, samt bild på Åbyskolans salladsbuffé

Lill Spenninge berättar om Åbyskolans förvandling vid ett studiebesök 2022.

Stort intresse från andra kommuner

Genom åren har många visat stort intresse för Klippans måltidsmiljöer och hösten 2022 bjöd MATtanken också in till ett studiebesök i Klippans kommun. Flera kommuner har sedan utgått från Klippans koncept när de själva har byggt om.

Bild av en bokuppslag med exempel på olika skyltar, som används i restauranger eller matsalar, med texter som "PROVA PÅ", "BRÖD" och "SPECIALKOST"

– Till exempel Åstorps kommun har gjort ett fantastiskt jobb på Björnekullaskolan. De har en kaklad serveringslinje i en helt underbar färg. De har verkligen fått till det. Vissa saker har de kanske gjort ännu bättre än Klippan, säger Lill leende.

För kommuner som hämtat inspiration från Klippans måltidskommunikation finns numera möjlighet att använda samma material via tryckeriet kommunen använder.

– Måltidskommunikationen funkar väldigt bra och vi vill att fler ska kunna använda den. Vi har blivit mycket generösare med tiden, vi delar till exempel också våra ritningar med andra kommuner.

Nya måltidsmiljöer även inom omsorgen

Det målmedvetna arbetet med skolans måltidsmiljöer har inte bara inspirerat andra kommuner utan även äldreomsorgen i Klippans kommun. Under hösten genomgår äldreboendet Ljugåsen en totalrenovering av kök och matsal.

– Det började bli riktigt slitet och nu görs det om utifrån den inredning som vi använder i våra skolmåltidsmiljöer. Det blir bänkskivor i ek, andra färger, våtrumsskivor med ”fejk-kakel”, nedpendlade spots över serveringslinjen och ny måltidskommunikation. Det kommer bli jättebra, säger Lill.

Lills bästa tips

För den kommun som funderar över att göra om måltidsmiljön i en eller flera skolrestauranger har Lill några konkreta tips för att få igång processen:

    • Tänk lagom stort. Att koncentrera insatsen till några få ställen i måltidsmiljön kan ha stor effekt. Till exempel att få till en fin serveringslinje, dekorationer och bra måltidskommunikation.
    • Passa på att göra större förändringar i samband med att till exempel ventilation, golv eller serveringslinje behöver bytas.
    • Undersök vilka medel som finns i en investeringsplan eller underhållsplan för skolan.
    • Ta med representanter från teknisk förvaltning eller fastighetsavdelningen om ni till exempel gör ett studiebesök inför en ombyggnation. Det är bra att de som håller i pengarna för byggprojekt också ser möjligheterna med en uppdaterad måltidsmiljö.
    • Starta gärna med att förnya i en matsal och sätt ett koncept, som sedan kan tas vidare
    Kollage med bilder på prova på portioner och möbler

    Senast uppdaterad