• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. World Culinary Day kopplar ihop mat och pedagogik
En grekisk maträtt som serverats på World Culinary Day.
Delaktighet
Måltiden som pedagogiskt verktyg
Måltidsmiljön

World Culinary Day kopplar ihop mat och pedagogik

Förskola, Grundskola, Gymnasium • Jönköpings län

Den uppskattade World Culinary Day har en gång per månad låtit maten vara grunden för att lära om andra länder och kulturer.

Vårt mål

Vi har i dag många olika kulturer representerade bland både barn/elever och personal. Vårt mål var att lyfta dessa kulturella erfarenheter i samverkan med förskola och skola.

Så gjorde vi

En gång per månad planerades en World Culinary Day in i menyn. Personal inom vår måltidsorganisation fick vid en lunch möjlighet att planera menyn och visa vad som är typisk mat i det land där de har sitt ursprung. Menyn skickades sedan, tillsammans med lite information om det aktuella landet, till pedagoger inom förskolor och skolor så att de kunde förbereda sig och barn/elever inför World Culinary Day. Bosnien, Iran, Polen, Italien, Storbritannien, Gambia, Rumänien och Danmark är exempel på länder vi har lyft.

Samarbete

Måltidsservice har skickat information och meny till förskolans/skolans pedagoger.

Resultat

Det har varit mycket uppskattat! Både personalen i köket, som har gjort menyn från sitt land, har fått uppmärksamhet samt barn/elever från det land som maten är ifrån, som har känt igen maten och varit mycket glada att få berätta om det för andra. På en del förskolor/skolor har pedagogerna varit mycket aktiva och barn/elever har ritat flaggor, kartor och lärt sig vissa ord på det aktuella språket. Matsalar och skolrestauranger har smyckats med barnens/elevernas alster. World Culinary Day har gått att knyta an till olika ämnen, som geografi, språk och bild.

Rätter från Iran som serverats under World Culinary Day.

Vi har fått många mejl om att World Culinary Day är mycket uppskattat. Nu när vi gått igenom alla våra medarbetares nationaliteter så har en del barn önskat länder som vi också har försökt att tillgodose.

Utmaningar

Svårt att begränsa menyn ibland. De som ville visa sin mat ville visa massor från sitt land, vissa gånger blev det lite många delar. Ibland var det svårt att få tag på vissa livsmedel.

Våra tankar framåt

Vi funderar på att så småningom gå över till landskapsrätter med ungefär samma koncept.

Läs mer

Vi finns på Instagram: @maltidsservicevetlanda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice, Vetlanda kommun

Lena Ottosson, måltidschef

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter