Förskola, Grundskola • Jönköpings län
Hur kan måltidspersonal underlätta för barn med NPF vid skollunchen? I Habo fick personalen ny förståelse vid en utbildning.
Ökad förståelse bland kökspersonalen om varför vi lagar och serverar anpassade måltider till barn som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Varför det är viktigt med en anpassad matsedel och varför får de barnen mat i egen låda? Vi ville också ge personalen i måltidsmiljön kunskap och verktyg för att kunna bemöta barnen på ett bra sätt.
Vi genomförde en utbildning som bestod av en föreläsning och därefter arbete i grupper. I grupperna blandades kockar, som lagar maten, och köksbiträden, som möter barnen i skolrestaurangerna. Frågor som diskuterades var bland annat dolda utmaningar kring social samvaro, att kontrollera sina impulser, att styra sin uppmärksamhet och vad kökspersonalen kan göra för att underlätta för barn med NPF.
Vi anlitade en kognitiv NPF-coach.
Vi fick mycket kunskap om vad NPF är och hur det påverkar ett barns aptit och inställning till mat. Vi fick en ökad förståelse för varför barn med NPF behöver anpassad kost och varför det ändå inte alltid blir bra när de kommer till skolrestaurangen.
Vi behöver tillsammans med skola och elevhälsa hitta samarbetsformer och rutiner för uppföljning och dialog, för komma framåt i det långsiktiga arbetet med att barnen ska äta mer av den vanliga maten.
Kan vi få barn med NPF att må bättre skulle det påverka både klasskamrater och pedagoger på ett positivt sätt och det skulle bli en win-winsituation för alla, inte minst i klassrummen.
Habo Kost
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.