• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Handbok för specialkost och anpassade måltider
Gurka. morötter och paprikabitar
Kompetens

Handbok för specialkost och anpassade måltider

Förskola, Grundskola, Gymnasium, Verksamhetsövergripande • Västerbottens län

Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

Vårt mål

Vi ville flytta ansvaret för att godkänna specialkoster från köken och standardisera arbetssättet.

Så gjorde vi

Först fick vi ett politiskt uppdrag att se över specialkoster och anpassade måltider. Därefter skapade vi en remissgrupp med 15 kök i verksamheten. Vi hade Kost & Närings rekommendationer som grund och skapade en handbok.

Bild på handboken.

Resultat

Handboken är uppskattad av många. Utvärdering av handboken visar att den underlättar vardagen för många kök, bland annat genom att det är lätt att göra rätt. Nu behöver färre specialkoster tillagas då vi kan ersätta enstaka allergier med dagens vegetariska alternativ och eftersom vi infört en laktosreducerad meny. 

Läs mer

Här nedan är några exempelsidor ur handboken.

Tre exempelsidor ur handboken.Förstora bilden

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice, Umeå kommun

Maria Svensson, områdeschef

Upptäck mer

  • Delaktighet
    Kompetens
    2023-02-06

    Matlagning på varje avdelning skapar delaktighet och trivsel

    På omvårdnadsboendet Bonargården lagas maten på avdelningarna och de äldre kan smaka av och komma med kryddningstips.

  • Elever får mat serverad från en foodtruck.
    Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-06

    Food truck introducerar närproducerade råvaror

    En annorlunda och spännande måltidsupplevelse lockar elever att våga testa nya, mer hållbara råvaror och maträtter.

  • Sommardag i Almedalen.
    Delaktighet
    Kompetens
    Upphandling och inköp
    2023-02-07

    Gotlandsveckan – en smakrik vecka med lokala råvaror

    En hel vecka med närproducerad mat – för att öka andelen gotländska livsmedel inom de offentliga måltiderna.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter