• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Man som studerar.
Kompetens
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Skolmåltiden som en del i lärarutbildningen

Verksamhetsövergripande • Skåne län

En valbar kurs på Malmö universitet ger blivande pedagoger goda förutsättningar att inkludera skolmåltiden i undervisningen.

Vårt mål

Sedan några år tillbaka samarbetar Malmö stads måltidsverksamhet med Malmö universitets lärarutbildning. Målet med samarbetet var att få till ett perspektivskifte, att börja se skolmåltiden som en naturlig del av skoldagen. Ett steg i den riktningen är att redan på lärarutbildningen ge de blivande pedagogerna kunskaper och förutsättningar att använda måltiden som pedagogiskt verktyg.

Så gjorde vi

2017 tog måltidsverksamheten kontakt med Malmö universitet för att undersöka möjligheterna till samverkan kring utbildningen av lärare. Bara några månader senare drog man igång och sedan dess finns en fördjupningskurs inom lärarutbildningen F-3. Föreläsningar blandas med studiebesök och grupparbeten. Föreläsningarna håller måltidsverksamheten i, tillsammans med miljöförvaltningen. Fokus ligger på hållbarhet och hälsa. Perspektivet är globalt till att börja med, utifrån Agenda 2030, för att sedan via livsmedelsstrategin och skollagen tratta ner till den enskilda måltiden. Man vill också visa på hela kedjan från jord till bord.

Samarbeten

Malmö universitet, lärarutbildningen.

Resultat

Den valbara kursen har funnits i flera år nu och är populär. Lärarstudenterna uppskattar att kursen både ger teoretiska kunskaper och praktiska tips, samt inspiration till hur man som färdig lärare kan arbeta med skolmåltiden i undervisningen.

Läs mer

Lärarstudenterna är positiva Länk till annan webbplats..

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Serviceförvaltningen, Malmö stads måltidsorganisation

Eddie Grahn, koststrateg

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-29

    Minimalt matsvinn när resten blir till festen

    Frasbollar av havreris, spännande topping till soppan och att baka bröd på bröd – så blir rester uppskattade inslag på menyn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-23

    Trädgårdslektioner med odling som pedagogiskt verktyg

    Genom utelektioner lär sig elever mer om odling och hur mat kommer till tallriken. Odlingen bidrar till lärande i flera skolämnen.

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-25

    Meny med landskapstema för de äldre matgästerna

    En temavecka med bland annat småländska och gotländska rätter lockade nya besökare till seniorrestaurangerna.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse