• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Skolmåltiden som en del i lärarutbildningen
Man som studerar.
Kompetens
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Skolmåltiden som en del i lärarutbildningen

Verksamhetsövergripande • Skåne län

En valbar kurs på Malmö universitet ger blivande pedagoger goda förutsättningar att inkludera skolmåltiden i undervisningen.

Vårt mål

Sedan några år tillbaka samarbetar Malmö stads måltidsverksamhet med Malmö universitets lärarutbildning. Målet med samarbetet var att få till ett perspektivskifte, att börja se skolmåltiden som en naturlig del av skoldagen. Ett steg i den riktningen är att redan på lärarutbildningen ge de blivande pedagogerna kunskaper och förutsättningar att använda måltiden som pedagogiskt verktyg.

Så gjorde vi

2017 tog måltidsverksamheten kontakt med Malmö universitet för att undersöka möjligheterna till samverkan kring utbildningen av lärare. Bara några månader senare drog man igång och sedan dess finns en fördjupningskurs inom lärarutbildningen F-3. Föreläsningar blandas med studiebesök och grupparbeten. Föreläsningarna håller måltidsverksamheten i, tillsammans med miljöförvaltningen. Fokus ligger på hållbarhet och hälsa. Perspektivet är globalt till att börja med, utifrån Agenda 2030, för att sedan via livsmedelsstrategin och skollagen tratta ner till den enskilda måltiden. Man vill också visa på hela kedjan från jord till bord.

Samarbeten

Malmö universitet, lärarutbildningen.

Resultat

Den valbara kursen har funnits i flera år nu och är populär. Lärarstudenterna uppskattar att kursen både ger teoretiska kunskaper och praktiska tips, samt inspiration till hur man som färdig lärare kan arbeta med skolmåltiden i undervisningen.

Läs mer

Lärarstudenterna är positiva Länk till annan webbplats..

Vi som lämnat erfarenheten

Serviceförvaltningen, Malmö stads måltidsorganisation

Eddie Grahn, koststrateg

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter