• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Elev framför ett flertal kor i en ladugård.
Delaktighet
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Röda tråden-arbete ökar intresset för skolmåltiderna

Förskola, Grundskola • Östergötlands län

Elever som är mer nyfikna på salladsbordet och ett bättre samarbete mellan kök och skola

– det är två effekter av Röda tråden-arbetet.

Vårt mål

Vi ville förbättra samarbetet med barn- och utbildningsförvaltningen för att utveckla samverkan kring måltiderna. Målet är mer hållbara, hälsosamma måltider som också är integrerade och trivsamma.

I kommunens strategiska plan anges av vi ska verka för att kommuninvånarna har hälsosamma levnadsvanor i enlighet med det nationella folkhälsomålet om goda levnadsvanor. Kostenheten vill arbeta tydligt för att uppnå det målet.

Kommunen arbetar med Agenda 2030, så även kostenheten. Att integrera måltiderna i skolans verksamhet skapar ett mervärde. Mer mat i magen ger bättre förutsättningar till lärande och mer lugn och ro i skolan. Eleverna kan etablera goda matvanor. Att minska matsvinnet är också ett uttalat mål i Agenda 2030.

Så gjorde vi

Kostenheten presenterade en idé för barn- och utbildningsförvaltningen om ett Röda tråden-arbete. Röda tråden blir ett arbetssätt som sammanfattar och inkluderar mycket av det utvecklingsarbete som sker inom måltiderna. Målsättningen med Röda tråden-arbetet är:

  • Göra eleverna medvetna om hur maten påverkar hälsan och miljön.
  • Att lära sig vart maten kommer ifrån och hur den produceras.
  • Att måltiden i skolan ska vara lustfylld och att eleverna äter mer för att få en bättre skoldag.

En förskola och tre skolor nappade på idén och en tätare samverkan startade. Röda tråden ska löpa från förskolan till årskurs 9.

Kostenheten har haft regelbundna möten med barn- och utbildningsförvaltningen för att lägga upp arbetet och regelbundet stämma av. En Röda tråden-plan lades upp med olika aktiviteter inom mat och pedagogik, från förskolan upp till årskurs 9. Att arbeta tematiskt med olika grönsaker för att skapa lust att prova nya smaker, är ett exempel. För skolans del har Röda tråden-arbetet också inkluderat samverkan med och studiebesök hos lokala livsmedelsproducenter för att lära mer om var mjölk, honung, fisk och andra livsmedel kommer ifrån.

Förskolan och F-6 skolor har gått olika steg inom måltidspedagogisk utbildning.

Resultat

Detta är ett ständigt pågående arbete. Det har blivit ett bättre samarbete mellan kostenheten/kök och skolan. Från skolans håll finns ett större intresse för måltiderna.

Glada barn/elever har uppskattat de aktiviteter och studiebesök som genomförts. Det finns en större nyfikenhet kring salladsbordet eftersom vi jobbat mycket med grönsaker.

Fler skolor/rektorer vill ansluta till Röda tråden.

Utmaningar

Tiden, det gäller att få skolan att prioritera att prata om måltider och boka in aktiviteterna som hör till Röda tråden.

Kostnader, framförallt för bussresor ut till olika aktiviteter.

I sociala medier

Följ gärna oss i Söderköping på Instagram: @matglädje.kostenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Kostenheten Söderköpings kommun

Eva-Lott Blixt, kostchef

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    2023-11-29

    Smakafton bygger relationer till unga matgäster

    När kockar och elever möts på fritidsgården skapas nya möjligheter till dialog kring mat, samtidigt som ungdomarna ges mer inflytande.

  • Odling av mikrogrönt.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-07

    Odling i skolrestaurangen får elever att äta mer grönt

    Nu skördas mikrogrönt i skolrestaurangen, för att öka intresset för grönsaker – och för att elever ska få i sig fler nyttigheter.

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-11-20

    Med kreativitet i köket minskas matsvinnet på förskolan

    I köket på Kvarnbäckens förskola används fantasin för att arbeta klimatsmart och minska både kökssvinn och serveringssvinn.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Erfarenhetsbanken
  • Studio MATtanken
  • Offentliga måltidens dag
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Om MATtanken
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram