Grundskola • Östergötlands län
Fler vuxna i matsalen bidrar till lugn och ro, vilket gör att eleverna äter bättre och att matsvinnet minskar. Lugnet smittar även av sig till resten av skoldagen.
Att få en lugnare atmosfär i matsalen och att barnen skulle äta mer och slänga mindre. Med mer mat i magen skapas förutsättningar för bättre prestation i skolan och en lugnare lärmiljö. Mindre matsvinn följer på köpet.
På en F-6 skola testade vi att låta fler vuxna äta gratis pedagogisk lunch tillsammans med barnen, under förutsättning att de vuxna också arbetade för en rimlig ljudnivå, att få elever att våga smaka mer, ett gott bordsskick och allmän trivsel.
Skolan (pedagogerna och rektor) samt barn- och utbildningsnämnden.
Det var inga problem att få skolan att hänga på. Alla pedagoger som vill får nu äta gratis pedagogisk lunch. (Tidigare betalade pedagoger 25 kronor när de åt pedagogisk lunch. Det fanns också begränsningar i hur många vuxna som fick äta).
Mätningar visar att mer mat hamnar i magen på eleverna, tack vare en lugnare miljö i matsalen. Nu pratas det mer om mat rent allmänt i skolan. Det finns en större nyfikenhet kring mat och måltider. Även resten av skoldagen har generellt blivit lugnare.
Budgeten. Tidigare var de pedagogiska luncherna en intäkt, så kostenheten måste hantera de minskade intäkterna.
Vi har gjort svinnmätningar, eller mat i magen-mätningar, där vi ser att eleverna äter bättre när det finns fler vuxna i matsalen och det blir mer lugn och ro. Försöket med gratis pedagogisk lunch kommer nu att utökas till ytterligare en skola.
Vi finns på Instagram: @matglädje.kostenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skola i Söderköping prisas för måltidsprojekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - inslag hos SVT Öst.
Kostenheten Söderköpings kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.