• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Mer mat i magen med gratis pedagogisk lunch
Pedagog äter lunch med elever.
Måltiden som pedagogiskt verktyg
Måltidsmiljön

Mer mat i magen med gratis pedagogisk lunch

Grundskola • Östergötlands län

Fler vuxna i matsalen bidrar till lugn och ro, vilket gör att eleverna äter bättre och att matsvinnet minskar. Lugnet smittar även av sig till resten av skoldagen.

Vårt mål

Att få en lugnare atmosfär i matsalen och att barnen skulle äta mer och slänga mindre. Med mer mat i magen skapas förutsättningar för bättre prestation i skolan och en lugnare lärmiljö. Mindre matsvinn följer på köpet.

Så gjorde vi

På en F-6 skola testade vi att låta fler vuxna äta gratis pedagogisk lunch tillsammans med barnen, under förutsättning att de vuxna också arbetade för en rimlig ljudnivå, att få elever att våga smaka mer, ett gott bordsskick och allmän trivsel.

Samarbeten

Skolan (pedagogerna och rektor) samt barn- och utbildningsnämnden.

Resultat

Det var inga problem att få skolan att hänga på. Alla pedagoger som vill får nu äta gratis pedagogisk lunch. (Tidigare betalade pedagoger 25 kronor när de åt pedagogisk lunch. Det fanns också begränsningar i hur många vuxna som fick äta).

Mätningar visar att mer mat hamnar i magen på eleverna, tack vare en lugnare miljö i matsalen. Nu pratas det mer om mat rent allmänt i skolan. Det finns en större nyfikenhet kring mat och måltider. Även resten av skoldagen har generellt blivit lugnare.

Utmaningar

Budgeten. Tidigare var de pedagogiska luncherna en intäkt, så kostenheten måste hantera de minskade intäkterna.

Det visade utvärderingen

Vi har gjort svinnmätningar, eller mat i magen-mätningar, där vi ser att eleverna äter bättre när det finns fler vuxna i matsalen och det blir mer lugn och ro. Försöket med gratis pedagogisk lunch kommer nu att utökas till ytterligare en skola.

Läs mer

Vi finns på Instagram: @matglädje.kostenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skola i Söderköping prisas för måltidsprojekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - inslag hos SVT Öst.

Vi som lämnat erfarenheten

Kostenheten Söderköpings kommun

Eva-Lott Blixt, kostchef

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter