• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Meal on wheel ger måltidsglädje
En food truck.
Måltidsmiljön

Meal on wheel ger måltidsglädje

Förskola, Grundskola, Gymnasium, Verksamhetsövergripande • Skåne län

Med en skolrestaurang på hjul kan eleverna få varm mat vid till exempel friluftsdagar och event. Den omtyckta bilen är också en del i en ökad krisberedskap.

Vårt mål

I vår mat- och måltidspolicy finns målet att måltidsmiljön, ute och inne, ska bidra till måltidsglädje och utformas så att barn och elever tycker det är trevligt att äta. Under pandemin var också målet att glesa ut i matsalarna en starkt bidragande anledning till vårt inköp av en "meal on wheel" – en skolrestaurang på hjul.

Så här formulerade vi målen i projektplanen:

  • Erbjuda skolmåltider med möjlighet till utglesning genom att kunna förstärka serveringsställena på större enheter eller skolor där trängsel lätt uppstår i köer med mera.
  • Erbjuda ökat antal måltider utomhus.
  • Ha större möjligheter till servering av varm mat även om skolan kök har minskad kapacitet.
  • Erbjuda möjligheter till att få varm skolmat ut till exempelvis friluftsdagar, orientering, teaterbesök.
  • Erbjuda möjligheter för en annorlunda modern måltidsupplevelse.
  • Erbjuda möjlighet till servering vid till exempel event som större kompetensutveckling, sommarfritids, sommarskola.
  • Ökad positiv upplevelse av ”skolmat” hos elever.
  • Ett sätt att leva visionen ”en skolkommun att räkna med”.

Så gjorde vi

Vi gjorde en projektplan, fördelade ansvar och satte tydliga tidpunkter för när olika delar i projektet skulle vara klara. I korthet innehöll planen inledningsvis följande punkter:

  • Upphandlingsunderlag
  • Bil ut på anbud
  • Utkast på menyer
  • Projektledare och grupp utses
  • Bil levereras
  • Beställningsfunktion öppnas
  • Egenkontroll fastställs
  • Provmatlagning och intrimning
  • Inköp av utensilier med mera
  • Utbildning av nyckelpersoner
  • Visning på minst fem grundskolor där hela arbetslaget sett bilen
  • Genomgång av bilen, placering, nyckelförvaring
  • Rutiner, checklistor och lathundar görs och samlas i bilen samt på gemensam digital yta
  • Kommunikationsplan på lansering

Samarbeten

Upphandlingsenheten för att kunna köpa bilen, nämnden informerades, enhetschef måltid och kökschefer har varit väldigt aktiva, men också till exempel enhetschef skolbuss så bilen kan ställas upp säkert.

Resultat

Vi har haft bilen ute otroligt mycket. Inledningsvis på skolgårdar för utglesning, men den har räddat oss vid renoveringar, servat öppna hus, utbildningsdagar och varit med vid friluftsdagar och olika event. I dessa tider för ökad krisberedskap har den använts också för att visa kommuninvånarna vår beredskap.

Utmaningar

Det behövs rutiner för det mesta som ska fungera och en tydlig ansvarsfördelning, vilket vi inte hade från början.

Våra tankar framåt

Bilen är riktigt populär och vi ska utveckla menyn. Vi behöver också fortsätta utbilda fler kockar, så att bilen kan användas av alla.

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsavdelningen i Trelleborgs kommun

Torbjörn Larsson, kökschef

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Måltidsmiljön
    2024-10-30

    Showroom banar vägen för nya måltidsmiljöer

    Genom att få in andra färger, mer textilier och myskänsla har skolrestaurangerna fått ett lyft. Eleverna trivs bättre och äter mer.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter