Förskola, Grundskola, Verksamhetsövergripande • Jönköpings län
Gröna tråden i Gnosjö kommun lägger grunden för ett klimatsmart arbete och en målmedveten kommunikation om hälsa, måltider och hållbarhet.
En klimatsmart verksamhet med hållbarhet ur alla tre perspektiven. Vi ville sätta fokus på minskat svinn i alla led, mer mat från växtriket och ökad delaktighet från matgäster och medarbetare. Vi ville också öka andelen ekologiska och närproducerade varor samt på ett bättre sätt nå ut med kunskap om mat och hållbarhet i hela organisationen.
Utgångspunkten var en omorganisation av kostenheten 2016, med målet att uppnå en klimatsmart verksamhet som tar hänsyn till ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Konceptet Gröna tråden har sedan växt fram. Från 2020 finns mål kring måltidernas klimatpåverkan, andel ekologiskt samt matsvinn.
Som en del i Gröna tråden arbetar vi med måltidspedagogik i förskolan, till exempel genom att ha månadens grönsak eller veckans fråga. Det finns en arbetsgrupp med representanter från kök, förskola, kost- och förskolechef samt måltidsutvecklare som jobbar med konceptet. I skolan serverar vi tre rätter eller fler, för att ta hand om matsvinn. Vi har skaffat fler serveringslinjer för att klara det. Kostenheten besöker klasserna för att prata om mat och måltider. Vi jobbar för att öka elevernas delaktighet.
Äldreomsorgen arbetar också med aktiviteter och måltidspedagogik. Det är viktigt att de äldre får vara delaktiga vid planering av aktiviteter i deras hem.
En viktig del i Gröna tråden-konceptet är kommunikation. Rätt kommunikation kan öppna dörrar. Vi börjar någonstans där det är framkomligt och kommunicerar kring det. Sedan kan vi ta nästa steg. Vi arbetar för att nå ut med budskapet att kostenheten ansvarar för mat från jord till bord, från upphandling till servering – men att hållbarhet är allas ansvar.
Personalen är den viktigaste resursen i Gröna tråden-arbetet, det är viktigt att ha en bra arbetsmiljö och att ha roligt på jobbet.
Samverkan mellan kostverksamhet, förskola, skola och omsorg. Vi tar vara på kompetens och arbetar på tvären över enhetsgränser och förvaltningar när det går. Det gör att fler involveras i matfrågorna.
Det finns en politiskt beslutad kost- och måltidspolicy som också heter Gröna tråden – hållbarhet är allas ansvar.
Resultatet är ett koncept som nu är välförankrat och som hjälper till att förmedla och kommunicera budskap om hälsa, hållbarhet, mat och måltider.
Mer info om Gröna tråden finns på vår webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Följs oss gärna på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!
Läs också om Köpings arbete med Gröna tråden-konceptet.
Kostenheten Gnosjö kommun
Lyndon McLeod, kostchef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.