Grundskola • Västra Götalands län
Genom att göra maten till en naturlig del av friluftsdagen kan elever få ny kunskap om hälsosam mat som också är bra för miljö och klimat. I den annorlunda miljön är eleverna dessutom benägna att äta mer och testa nytt.
Vi ville öka lärandet om hållbar mat, speciellt med fokus på utematlagning, genom att planera in matrelaterade aktiviteter tillsammans med lärarna under tre friluftsdagar med heldagsvandringar för årskurs 7.
I ämnet hem- och konsumentkunskap bakade elever mellanmålsbars till friluftsdagarna.
Tipspromenad med fokus på hållbarhet, mat och allemansrätt genomfördes under vandringen. Växtbaserad utomhuslunch tillagades på muurikkor. I samband med måltidsstoppet fick eleverna information och inspiration kring hälsosam och klimatsmart utflyktsmat och hur man kan tänka när man planerar för en bra måltid utomhus.
Måltidsavdelningen har samarbetat med hemkunskapslärare och idrottslärare.
Väldigt lyckade dagar, som visade hur maten kan vara en naturlig del av det pedagogiska uppdraget och tillföra nya perspektiv och upplevelser. Elever uppfattade att de lärt sig nya saker och lärare upplevde att samarbetet berikat friluftsdagarna. Måltidsavdelningen upplevde att barnen var mer benägna att äta, och mer intresserade av maten, i den annorlunda utomhusmiljön. De flesta var hungriga och sugna på den växtbaserade maten som serverades.
Specialkost och anpassad måltid behöver planeras noga. Utmaning att få till utematlagning inom ordinarie köksbemanning, men med god planering och samarbete tänker vi att det går.
Detta koncept kan användas på fler friluftsdagar framöver. Tips är att använda färdiga tipspromenader, som finns att tillgå på internet, och att låna böcker om utomhusmatlagning på biblioteket för inspiration och information.
Kolla gärna in vår hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och följ oss på Instagram: @malet_ar_maltiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Måltidsavdelningen i Munkedals kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.