• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Vitkål, selleri och andra grönsaker.
Delaktighet
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Food fun facts lär eleverna mer om mat

Grundskola • Västra Götalands län

Med fakta och ledtrådar – både i matsalen och vid studiebesök – har elever lärt sig mer om olika livsmedel. De har också fått en positiv förväntan på skolmåltiden.

Vårt mål

Höja kunskapen om vart maten kommer ifrån och medvetenheten om att de val man gör har olika påverkan på miljö och klimat. Väcka nyfikenhet och matglädje kring olika livsmedel och maträtter som serveras i skolrestaurangen.

Så gjorde vi

Vi har inspirerats av konceptet Grej of the day, och arbetat fram ett material för att sprida kunskap om matens ursprung och göra kopplingar mellan maten på tallriken och exempelvis ekologiska, kulturella eller sociala aspekter. Byggstenarna är ledtråd och fakta/kuriosa. Faktan har elever i årskurs 8 hjälpt till att ta fram på hemkunskapslektioner. Ledtråden har i skickats ut i två klasser i årskurs 6 där klasslärarna har läst upp den i klassrummet innan lunchen. Vi har även testat att skylta ledtråden precis utanför matsalen när eleverna står i matsalskön. Faktan har sedan funnits på digitala skärmar eller på bordsryttare i matsalen.

En variant utan ledtråd, med enbart roliga fakta kring dagens ämne (livsmedel/maträtt), har också testats i matsalarna samt vid lantbruksbesök. Fakta om grödor som växte på åkern fanns då på skyltar i form av Food fun facts.

Samarbeten

Vi har samarbetat med lärare, arbetsmarknadsenheten och lokala producenter.

Resultat

Eleverna visade intresse för faktan och lärde sig på det sättet lite mer om maten under måltiden och på lantbruksbesöket. Eleverna som tog fram faktan lärde sig också lite mer än de visste innan. Det skapades också en förväntan kring måltiden i och med ledtråden.

Exempel på hur vitkål presenterats i Food Fun Facts.

Utmaningar

Alla matgäster ser inte skärmarna, men man kan ha faktan på bordsryttare istället. Konceptet är tidskrävande men kan byggas på successivt. Se även nästa punkt.

Det visade utvärderingen

Elever och lärare är överlag positiva. Några elever tyckte att ledtrådarna var för lätta, medan andra tyckte att de var för svåra. Det är en utmaning att lägga sig på en lämplig nivå i en matsal med elever i årskurs 1-9. Några elever uppger att de inte hinner titta på faktan på skärmarna under sin matstund, och några uppger även att de inte orkar ta in kunskap under rasten. Flertalet uppger att det är roligt och intressant med fakta om mat under matstunden.

Våra tankar framåt

Vi har tänkt testa konceptet i fler matsalar.

Läs mer

Kolla gärna in vår hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och följ oss på Instagram: @malet_ar_maltiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Livsmedelsverkets webb finns ett längre reportage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om arbetet med bland annat Food fun facts.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsavdelningen i Munkedals kommun

Johanna Bothén, måltidsutvecklare och lokal projektledare i Ett nytt recept för skolmåltider

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    2023-11-29

    Smakafton bygger relationer till unga matgäster

    När kockar och elever möts på fritidsgården skapas nya möjligheter till dialog kring mat, samtidigt som ungdomarna ges mer inflytande.

  • Odling av mikrogrönt.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-07

    Odling i skolrestaurangen får elever att äta mer grönt

    Nu skördas mikrogrönt i skolrestaurangen, för att öka intresset för grönsaker – och för att elever ska få i sig fler nyttigheter.

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-11-20

    Med kreativitet i köket minskas matsvinnet på förskolan

    I köket på Kvarnbäckens förskola används fantasin för att arbeta klimatsmart och minska både kökssvinn och serveringssvinn.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Erfarenhetsbanken
  • Studio MATtanken
  • Offentliga måltidens dag
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Om MATtanken
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram