Ett av våra viktiga livsmedel i Sverige är fisk men av alla fiskar som konsumeras här idag så importeras runt åttio procent. I tider som dessa, när livsmedelsberedskap hamnat i fokus, så menar många att det är hög tid att se till att en större andel i butikerna faktiskt är fångad i våra egna vatten. Men vad krävs för att fisket ska blomstra och bidra till både lokal ekonomi och nationell säkerhet? Och vilka möjligheter finns?
Medverkande
Joakim Eriksson, tidigare projektledare för Hållbara Maritima Mattraditioner i Kvarken.
Riina Noodapera, tidigare projektledare vid Hushållningssällskapet Gotland som drivit projekt inom bland annat småskaligt fiske och förädling.
Jonny Ståhl, vice ordförande i Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund, ordförande i Vätterns Fiskareförbund samt själv fiskare.
Programledare: Helene Almqvist
Producent: Ingrid Whitelock
De som fiskar bli äldre och äldre, de blir färre och färre och det är svårt att få föryngring.
- Joakim Eriksson
Lokal fisk är en jättestor resurs i det hela och man pratar väldigt lite om det.
- Riina Noodapera
I det förändrade omvärldsläget, så har vi fått ett helt annat motiv för att utveckla fisket. Det vi nu har i fredstid, det är också det vi får leva med under ett skarpt beredskapsläge
- Jonny Ståhl
Hitta fler avsnitt av podden Landet!
Publicerades