Detta är det vinnande bidraget i tävlingen för offentliga kök i Kalmar län om det bästa vildsvinsreceptet med ekologiska grönsaker. Tävlingen utlystes av Länsstyrelsen i Kalmar år 2021, inom projektet ”Vildsvin – en klimatsmart råvara”, som syftar till att öka kunskapen och intresset för vildsvinskött.
1 kg vildsvinsfärs |
8 äggulor |
5 dl vispgrädde |
4 finhackade/mixade enbär |
1 msk torkad timjan |
Salt och peppar |
Ströbröd till panering |
Smör och olja till stekning |
1 kg skalad potatis (gärna lite mindre, delade i |
halvor) |
400 g skalad morot |
400 g skalad rotselleri |
400 g skalad palsternacka |
salt och peppar |
rapsolja |
1 dl rapsolja |
25 g bladpersilja |
1 vitlöksklyfta |
1 zest |
salt |
1 liter strimlad vitkål |
1 skivad gul lök |
2 svenska äpplen (1x1 cm tärnade äppelbitar) |
75 g smör |
3 msk rapsolja |
2 msk finhackad färsk ingefära |
3 msk ljus sirap |
3 msk äppelcidervinäger |
salt och peppar |
250 g färsk svamp |
70 g smör |
1 finhackad gul lök |
½ msk torkad timjan |
1 vitlöksklyfta |
2 msk kantarellfond |
7 ½ dl mjölk |
2 ½ dl grädde |
maizena |
salt och peppar |
5 dl frysta lingon |
1 dl strösocker |
2 msk färsk riven pepparrot |
Detta är en rätt som jag ser ska passa att serveras både till yngre och äldre gäster, som oftast är målgruppen i de offentliga köken.
Hemgjorda biffar är alltid populärt oavsett gäst. Jag har försökt tänka säsongsanpassat med rotsaker, kål, svamp, lingon och svenska äpplen. Flera av dessa råvaror går ju säkert att få från lokala håll och närproducerat, beroende på var i länet man befinner sig och hur allas upphandlingar ser ut.Det finns också en tanke med näringen i rätten. Till exempel väljer jag rostade rotsaker istället för en puré som man brukar ha till wallenbergare, eftersom rätten då skulle bli för fet att servera till dagens skolungdomar, om man ska följa rekommendationer från Livsmedelsverket
– Jörgen Folkesson, köksansvarig, Maria hemmet, Torsås kommun
Senast uppdaterad