Grundskola • Västerbottens län
När kockar och elever möts på fritidsgården skapas nya möjligheter till dialog kring mat och måltider, samtidigt som ungdomarna ges inflytande över det som serveras i skolrestaurangen.
Att få bättre kontakt med våra matgäster i högstadieåldern. De är i en ålder då det kan vara ”coolt” att inte tycka om skolmaten och det kan bli en hård jargong i skolrestaurangen. Vi vill möta eleverna i ett sammanhang där de känner sig mer hemma, för att ge dem nya möjligheter till inflytande över maten som serveras.
Vi tog fram idén Smakafton – ett tillfälle då några av våra kockar besöker en fritidsgård, ger ungdomar möjlighet att provsmaka nya rätter och där kockar och elever kan samtala om skolmaten. Vi presenterade idén för en fritidsgårdschef, som var positiv. Från fritidsgårdarna ställdes ett krav – att ungdomarna som deltar i en Smakafton snabbt ska kunna se resultatet av sin medverkan. Vi lovade då att den rätt som ungdomarna röstar fram ska serveras på deras skola inom två till tre veckor.
Vi valde att ha vår första Smakafton på en ganska stor fritidsgård, dit det brukar komma 50-60 ungdomar. Vi gjorde reklam på vår Instagram och delade material så att fritidsgården kunde informera i sina kanaler. Vi planerade för att erbjuda smakportioner av en rätt med kyckling, en med fisk och en vegetarisk rätt. Vi bestämde att tre kockar samt tre andra funktioner inom måltidsavdelningen skulle finnas med på fritidsgården.
När det var dags för Smakafton var vädret lite grann emot oss. Det var -20 grader och bara 25 ungdomar kom till fritidsgården. Men vi fick kontakt med dem som var där, kunde sätta oss ner och prata med dem och de fick möjlighet att ställa frågor. Vi hade gjort en enkel enkät där ungdomarna via sina mobiltelefoner kunde rösta på den eller de rätter som de ville ha på menyn. Alla röstade på kycklingrätten, så den kommer vi att servera i skolan.
Vi samarbetar med kommunens fritidsgårdar.
Det är alltid kul att få träffa matgästerna och Smakafton var ett bra forum för det. Fritidsledaren uppmuntrade ungdomarna att säga vad de verkligen tycker om maten, vad de gillar och vad de saknar. Vi fick många bra diskussioner.
Skolmåltiden är en laddad fråga. Vi behöver jobba mycket med kommunikationen och sammanhangen för att hjälpa ungdomarna att ge konstruktiv kritik.
Smakafton hålls på kvällstid och vissa kockar kan eller vill inte jobba på kvällen.
Det är viktigt att jobba med bemötande och relationsbyggande. Vi kommer fortsätta med Smakafton våren 2024, förhoppningsvis kan vi ha en samling på varje fritidsgård. Det ska inte alltid vara samma upplägg, utan vi kommer anpassa oss efter lokal och årstid. Vid nästa Smakafton ska vi ha någon typ av tävling med ett pris, som lockar ungdomar att delta. Vi har också tagit fram en logotyp för skolrestaurangens meny, som ska visa vilka rätter som eleverna har röstat fram.
Måltidsavdelningen Skellefteå kommun
Josefine Spetz, verksamhetsutvecklare
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.