• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Smakafton bygger relationer till unga matgäster
Grön bakgrund, illustration av bestick samt texten: Smakafton. Den här rätten har röstats fram av Skellefteås ungdomar!
Delaktighet

Smakafton på fritidsgården bygger relationer till matgästerna

Grundskola • Västerbottens län

När kockar och elever möts på fritidsgården skapas nya möjligheter till dialog kring mat och måltider, samtidigt som ungdomarna ges inflytande över det som serveras i skolrestaurangen.

Vårt mål

Att få bättre kontakt med våra matgäster i högstadieåldern. De är i en ålder då det kan vara ”coolt” att inte tycka om skolmaten och det kan bli en hård jargong i skolrestaurangen. Vi vill möta eleverna i ett sammanhang där de känner sig mer hemma, för att ge dem nya möjligheter till inflytande över maten som serveras.

Så gjorde vi

Vi tog fram idén Smakafton – ett tillfälle då några av våra kockar besöker en fritidsgård, ger ungdomar möjlighet att provsmaka nya rätter och där kockar och elever kan samtala om skolmaten. Vi presenterade idén för en fritidsgårdschef, som var positiv. Från fritidsgårdarna ställdes ett krav – att ungdomarna som deltar i en Smakafton snabbt ska kunna se resultatet av sin medverkan. Vi lovade då att den rätt som ungdomarna röstar fram ska serveras på deras skola inom två till tre veckor.

Vi valde att ha vår första Smakafton på en ganska stor fritidsgård, dit det brukar komma 50-60 ungdomar. Vi gjorde reklam på vår Instagram och delade material så att fritidsgården kunde informera i sina kanaler. Vi planerade för att erbjuda smakportioner av en rätt med kyckling, en med fisk och en vegetarisk rätt. Vi bestämde att tre kockar samt tre andra funktioner inom måltidsavdelningen skulle finnas med på fritidsgården.

Chilicheesekyckling på vit tallrik

När det var dags för Smakafton var vädret lite grann emot oss. Det var -20 grader och bara 25 ungdomar kom till fritidsgården. Men vi fick kontakt med dem som var där, kunde sätta oss ner och prata med dem och de fick möjlighet att ställa frågor. Vi hade gjort en enkel enkät där ungdomarna via sina mobiltelefoner kunde rösta på den eller de rätter som de ville ha på menyn. Alla röstade på kycklingrätten, så den kommer vi att servera i skolan.

Samarbeten

Vi samarbetar med kommunens fritidsgårdar.

Resultat

Det är alltid kul att få träffa matgästerna och Smakafton var ett bra forum för det. Fritidsledaren uppmuntrade ungdomarna att säga vad de verkligen tycker om maten, vad de gillar och vad de saknar. Vi fick många bra diskussioner.

Utmaningar

Skolmåltiden är en laddad fråga. Vi behöver jobba mycket med kommunikationen och sammanhangen för att hjälpa ungdomarna att ge konstruktiv kritik.

Smakafton hålls på kvällstid och vissa kockar kan eller vill inte jobba på kvällen.

Våra tankar framåt

Det är viktigt att jobba med bemötande och relationsbyggande. Vi kommer fortsätta med Smakafton våren 2024, förhoppningsvis kan vi ha en samling på varje fritidsgård. Det ska inte alltid vara samma upplägg, utan vi kommer anpassa oss efter lokal och årstid. Vid nästa Smakafton ska vi ha någon typ av tävling med ett pris, som lockar ungdomar att delta. Vi har också tagit fram en logotyp för skolrestaurangens meny, som ska visa vilka rätter som eleverna har röstat fram.

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsavdelningen Skellefteå kommun

Josefine Spetz, verksamhetsutvecklare

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter