• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Skolans matsvinn går till behövande
Serveringslinje med gratäng och pasta
Delaktighet

Skolans matsvinn går till behövande

Grundskola • Örebro län

Serveringssvinn som annars skulle kastas blir till hjälp för människor som lever i ekonomisk utsatthet. Genom samverkan med kyrkan kan behövande få en gratis lunch.

Vårt mål

Vi ville minska skolrestaurangernas matsvinn och se till att det används istället för att bli svinn. Vi ville också hjälpa personer med svag ekonomi.

Så gjorde vi

Vi hade en idé och frågade Svenska kyrkan om det fanns möjlighet att låta vårt serveringssvinn bli till nytta. Nu får kyrkan mat från två av våra grundskolor. När skoleleverna har ätit färdigt sätter vi lock på kantinerna, med mat som blivit över från serveringen, och ställer in dem i ett värmeskåp. Skåpet transporteras sedan till kyrkans församlingshem. En diakon tar emot maten och dukar fram den, så att människor som har det knappt ekonomiskt kan komma med sin matlåda och hämta en gratis lunch.

Samarbeten

Måltidsverksamheten samarbetar med kommunens arbetsmarknadsenhet och Svenska kyrkan.

Resultat

Skolrestaurangernas serveringssvinn kommer till användning istället för att det kastas. Människor som lever i ekonomisk utsatthet får äta sig mätta.

Utmaningar

Leveransen av mat måste ske snabbt och direkt i anslutning till att de sista eleverna har ätit.

Någon från kyrkan måste ha kontakt med människor som är i behov av mathjälp.

Det visade utvärderingen

De som får ta del av skolornas serveringssvinn är mycket tacksamma och kökspersonalen får hjälp med att ta vara på resterna. Ett riktigt bra exempel på win-win!

Våra tankar framåt

Vi hoppas kunna fortsätta med detta samarbete.

Läs mer

Se ett SVT-inslag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med en av skolornas kockar samt diakonen som ser till att maten når de behövande.

Vi som lämnat erfarenheten

Laxå kommun

Eva Sjögren, måltidschef

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter