• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Potatis på rätt sätt – en riktig skatt
Klyftpotatis, lantbrukare som skördar potatis, och potatisgratäng
Måltiden som pedagogiskt verktyg
Upphandling och inköp

Potatis på rätt sätt – en riktig skatt

Förskola, Grundskola, Gymnasium • Jämtlands län

Kulpotatis och potatisbuffé är elevernas favoriter. Åre kommun har jobbat med att sätta potatisen i fokus. Med upphandling av en bra råvara, rätt tillagning och måltidskommunikation hamnar mer potatis i magen.

Vårt mål

Potatis är en guldskatt! Men det kan också vara ett livsmedel som elever är skeptiska mot. Vi vill att matgästerna ska uppskatta potatis och få mer kunskap om råvaran – och därmed vill vi minska svinnet av potatis vid våra serveringar.

Så gjorde vi

Det är viktigt att upphandla bra potatis så att köket får en bra råvara. Åre kommun upphandlar tillsammans med Östersunds och Krokoms kommuner. Nu har vi potatis från en jämtländsk producent som har superfin potatis. Den kommer tvättad och vi kan bestämma storlekar.

Krossad potatis på potatisbuffén

Vi har potatis på menyn ungefär hälften av veckans dagar. De yngre eleverna äter kokt potatis men det är inte så populärt bland äldre elever. Potatis kan vara så mycket mer och vi har ofta andra potatisalternativ. Kulpotatis är elevernas favorit, då går det inte potatis i soporna. När det är kokt potatis över brukar vi steka den dagen efter, eller göra något annat med den.

Vi har infört potatisbuffé på menyn – och barnen älskar det. På buffén finns minst tre olika potatisrätter, till exempel gratäng, klyftpotatis, råstekt potatis, smashad potatis och potatissallad. Vi har något proteintillbehör och goda såser till, men potatisen är i centrum. Potatisbuffén är populär och vi serverade den på Offentliga måltidens dag 2023.

Den potatis som vi köper är så fin att vi kokar potatismos med skalet på. Det fastnar en del skal på omröraren men det är fortfarande skal i moset och eleverna äter det ändå. Moset blir godare och blir mer näringsrikt. När vi introducerade moset med skal hade vi det som bonus utöver ordinarie matsedel vid två tillfällen. Det skapade efterfrågan och eleverna vande sig vid det nya utseendet. Sedan har vi övergått till att ha mos med skal som standard.

Vi gör reklam för potatis i matsalen, via bordspratare, och på Instagram. Vi berättar till exempel om vitaminerna som potatis innehåller. Barnen gillar också när det händer andra saker kring maten. En skrumpen potatis kan bli ”lill-moffa” i Potatislandet. Då låter vi den bo i en kantin för ett tag, så att barnen kan se den, och skapar en kreativ och fantasifull berättelse kring potatisen.

Potatismos i två varianter

Potatismos utan och med skal.

Resultat

Eleverna är intresserade av potatis och äter potatis. När vi har kulpotatis eller stekt potatis tar den ofta slut. Tallrikssvinnet på potatis sjunker.

Våra tankar framåt

Vi skulle gärna vilja samarbeta mer med den pedagogiska sidan. Potatisen – och måltiden – skulle kunna användas som pedagogiskt verktyg mer och oftare. Vi skulle gärna att eleverna fick mer kunskap om livsmedel, från jord till bord.

Läs mer

Titta gärna på en film om potatisen som Åre, Krokoms och Östersunds kommun köper Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi som lämnat erfarenheten

Malin Jönsson, Arbetsledande kock Racklöfska skolrestaurang

Åre kommun

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter