Verksamhetsövergripande • Uppsala län
450 kilo vildsvinsfärs till kommunens kök blev resultatet av en vildsvinshelg som också satte fokus på viltkkött som råvara.
Vildsvinen har blivit många utmed Upplandskusten, vilket orsakar stora skador på odlingsmark, trafikolyckor och störningar i tätorterna. För att få kontroll över detta anordnades en helg där fokus låg på att jaga vildsvin samt lyfta fram viltkött som en klimatsmart och närproducerad matråvara.
Upprättade en projekteringsgrupp där vi fick in kommunekolog, kostenhet, kommunikatörer från tre kommuner (Tierp, Älvkarleby och Östhammar) samt Jägareförbundet och slakteri.
Kommunens roll i projektet är att tillsammans med övriga kommuner och jägarförbundet uppmärksamma jakthelgen.
Kommunen betalar provtagningen av trikiner och cesium på de vildsvin som skänkts till projektet via Strömsberg slakteri och betalar för styckningen och övrig hantering av köttet. Kommunerna och Jägarförbundet lottar ut priser bland dem som anmäler att de ska delta i jakten. De jägare som väljer att skänka ett eller flera vildsvin får en enkel gåva som tack.
Lokalt slakteri och Svenska Jägareförbundet.
Resultatet blev över förväntan föregående år då vi fick 450 kilo vildsvinsfärs till Tierps kommun.
Det finns också lärdomar och saker att utveckla:
Slakteriet åkte till SVA i Uppsala med trikinprover och till Calluna i Gävle med cesiumproverna. Svaren angående trikiner och cesium kom löpande.
Skolorna vill gärna ha information tidigt för att kunna planera. Detta första år skulle vi bara testa logistiken, till nästa gång kan vi försöka involvera skolorna mer.
Kan vara bra om infon kommer från andra i kommunen, inte bara från kostenheten, det blir en annan tyngd, och gärna även direkt till engagerade lärare om man har en sådan ingång.
En film om vildsvin på menyn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., att visa inför servering av vildsvinskött.
Mer info finns också på vår hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kostenheten Tierps kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.