• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Illustration med landskapsvapen
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Meny med landskapstema för de äldre matgästerna

Äldreomsorg • Jönköpings län

En temavecka med bland annat småländska och gotländska rätter uppskattades av matgästerna och lockade nya besökare till seniorrestaurangerna.

Vårt mål

Inom äldreomsorgen i Värnamo har vi guldkantsdagar utspridda över året, vid till exempel högtider och temadagar. Vi serverar då lite extra festlig mat eller fika, som hör till högtiden, temat eller säsongen. Vi kände att vi ville göra något mer, som blir ett uppskattat avbrott i vardagen, skapar tillfällen för samtal och väcker minnen. Vi landade i att ha en vecka med landskapstema i matsedeln, där huvudrätt och dessert kopplas till ett nytt landskap för varje dag.

Så gjorde vi

Vi bestämde oss för landskapen Gotland, Småland, Östergötland, Skåne, Bohuslän, Jämtland och Halland. Vi tittade i receptböcker och sökte på internet – och planerade sedan för servering av klassiska rätter förknippade med respektive landskap. För till exempel Gotland blev det lammfärsbiffar med rostad potatis samt saffranspannkaka till efterrätt.

Temaveckans meny gällde för särskilt boende, seniorrestaurangerna och matdistributionen. Vanligtvis har vi två alternativa rätter, men under veckan med landskapstema serverades en rätt per dag.

Vi tog hjälp av kommunens kommunikationsavdelning för att ta fram affisch, tipspromenad och en folder med matsedel, knep & knåp och fakta om de olika landskapen. Vissa delar av kommunikationsmaterialet användes i särskilda boenden och seniorrestauranger, andra i matdistributionen. Under temaveckan hade även träffpunkterna för äldre inslag om landskapen och använde tipspromenaden.

Tre av frågorna i tipspromenaden.

Samarbeten

Vi samarbetade med Värnamo kommuns omsorgsförvaltning, träffpunkter och kommunikationsavdelning. Aktivitetssamordnare hjälpte till med genomförandet av tipspromenaderna.

Saffranspannkaka.

Resultat

Vi har fått mycket positiv respons efter temaveckan, det är till och med äldre som har ringt och tackat. För köken var det en vecka som krävde lite extra, men med så nöjda matgäster var det värt ansträngningen – och det bidrar till stolthet över det vi gör i måltidsverksamheten. Det var många av de äldre som uttryckte att det var roligt med något annat än det vanliga och temat ledde till trevliga samtal kring matborden.

Värnamo Nyheter skrev om oss och landskapstemat lockade också nya besökare till våra seniorrestauranger.

Utmaningar

Att arrangera temaveckan krävde lite mer planering än en vanlig vecka. En annan utmaning var att nå ut med information om temaveckan till alla äldre i kommunen.

Våra tankar framåt

Vi vill ha en liknande temaveckan en gång om året. Nästa gång blir det kanske ett nordiskt tema, eller mat från andra delar av världen.

Läs mer

Följ oss gärna på Instagram: @maltidsservicevarnamo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice Värnamo

Therese Petersson, måltidsplanerare äldreomsorgen

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-29

    Minimalt matsvinn när resten blir till festen

    Frasbollar av havreris, spännande topping till soppan och att baka bröd på bröd – så blir rester uppskattade inslag på menyn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-23

    Trädgårdslektioner med odling som pedagogiskt verktyg

    Genom utelektioner lär sig elever mer om odling och hur mat kommer till tallriken. Odlingen bidrar till lärande i flera skolämnen.

  • Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-05-10

    Ökad självständighet med plockmat inom äldreomsorgen

    Att servera plockmat – eller finger food – som kan ätas utan bestick är ett positivt inslag inom mat för äldre och ger en känsla av picknick.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse