• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Meny med landskapstema för de äldre matgästerna
Illustration med landskapsvapen
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Meny med landskapstema för de äldre matgästerna

Äldreomsorg • Jönköpings län

En temavecka med bland annat småländska och gotländska rätter uppskattades av matgästerna och lockade nya besökare till seniorrestaurangerna.

Vårt mål

Inom äldreomsorgen i Värnamo har vi guldkantsdagar utspridda över året, vid till exempel högtider och temadagar. Vi serverar då lite extra festlig mat eller fika, som hör till högtiden, temat eller säsongen. Vi kände att vi ville göra något mer, som blir ett uppskattat avbrott i vardagen, skapar tillfällen för samtal och väcker minnen. Vi landade i att ha en vecka med landskapstema i matsedeln, där huvudrätt och dessert kopplas till ett nytt landskap för varje dag.

Så gjorde vi

Vi bestämde oss för landskapen Gotland, Småland, Östergötland, Skåne, Bohuslän, Jämtland och Halland. Vi tittade i receptböcker och sökte på internet – och planerade sedan för servering av klassiska rätter förknippade med respektive landskap. För till exempel Gotland blev det lammfärsbiffar med rostad potatis samt saffranspannkaka till efterrätt.

Temaveckans meny gällde för särskilt boende, seniorrestaurangerna och matdistributionen. Vanligtvis har vi två alternativa rätter, men under veckan med landskapstema serverades en rätt per dag.

Vi tog hjälp av kommunens kommunikationsavdelning för att ta fram affisch, tipspromenad och en folder med matsedel, knep & knåp och fakta om de olika landskapen. Vissa delar av kommunikationsmaterialet användes i särskilda boenden och seniorrestauranger, andra i matdistributionen. Under temaveckan hade även träffpunkterna för äldre inslag om landskapen och använde tipspromenaden.

Tre av frågorna i tipspromenaden.

Samarbeten

Vi samarbetade med Värnamo kommuns omsorgsförvaltning, träffpunkter och kommunikationsavdelning. Aktivitetssamordnare hjälpte till med genomförandet av tipspromenaderna.

Saffranspannkaka.

Resultat

Vi har fått mycket positiv respons efter temaveckan, det är till och med äldre som har ringt och tackat. För köken var det en vecka som krävde lite extra, men med så nöjda matgäster var det värt ansträngningen – och det bidrar till stolthet över det vi gör i måltidsverksamheten. Det var många av de äldre som uttryckte att det var roligt med något annat än det vanliga och temat ledde till trevliga samtal kring matborden.

Värnamo Nyheter skrev om oss och landskapstemat lockade också nya besökare till våra seniorrestauranger.

Utmaningar

Att arrangera temaveckan krävde lite mer planering än en vanlig vecka. En annan utmaning var att nå ut med information om temaveckan till alla äldre i kommunen.

Våra tankar framåt

Vi vill ha en liknande temaveckan en gång om året. Nästa gång blir det kanske ett nordiskt tema, eller mat från andra delar av världen.

Läs mer

Följ oss gärna på Instagram: @maltidsservicevarnamo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice Värnamo

Therese Petersson, måltidsplanerare äldreomsorgen

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter