Verksamhetsövergripande • Skåne län
Genom avtal med en lokal grossist kan kommunen nu på ett enklare sätt köpa råvaror från flera lokala livsmedelsproducenter.
Under cirka tio års tid har vi arbetat för att få in fler lokala leverantörer och mer närproducerade råvaror i de offentliga måltiderna. Vi ville ta ytterligare ett steg i denna riktning.
Vi har under en längre tid haft dialog med lokala leverantörer och har sedan tidigare avtal med ett flertal producenter av olika, närproducerade livsmedel. Vissa varor, framförallt närproducerad potatis, har dock varit svåra att köpa in till kommunen.
Vi såg en möjlighet att samla flera producenter i samma avtal. Vi gjorde därför en direktupphandling med en lokal, mindre grossist som erbjuder varor från flera lokala producenter. Producenterna sätter priset på varorna och grossisten samordnar affären. Grossisten gör ett tillägg på producentens pris och det är det totala priset som är upphandlat. Varorna vi har avtal på är; tvättad potatis, lök, morötter och palsternacka. Vill vi lägga till fler varor så kommer vi kunna tilläggsupphandla, exempelvis spanar vi in nya råvaror som hampafrön och gråärtsmjöl.
I detta sammanhang är det en fördel att vara en liten kommun samt att varorna är relativt billiga, tack vare det kan vi göra en direktupphandling.
Vi kan på ett enklare sätt köpa mer närproducerade råvaror, genom samarbete med en lokal grossist som lyfter fram och tar tillvara skånska och närproducerade råvaror. Grossisten har många producenter knutna till sig och kan fungera som nod för kunskap om lokala råvaror. Vi ser också att det kan bli lättare att, via grossistens kontaktnät, skapa dialog med nya producenter.
Själva avtalet har inte medfört några större utmaningar. Kanske hade det varit svårare för en större kommun.
Det är viktigt med en god dialog för att möjliggöra inköp av närproducerade livsmedel. Det kan vara en utmaning att få producenter att förstå hur det fungerar i våra verksamheter, vad som krävs för att leverera till offentliga kök.
Vi vill fortsätta föra dialog med lokala producenter och hitta fler närproducerade produkter att köpa in till kommunen, via den lokala grossisten. Vi ser det som positivt att det kommer fler aktörer på grossistmarknaden.
Foton: Pixabay.
Ingela Dejenfelt, kostchef Tomelilla kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.