• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Guldkantsaffisch lyfter måltiderna
Kräftor och räkor på ett serveringsbord. I förgrunden en affisch som det står Måltider med guldkant på
Delaktighet

Guldkantsaffisch lyfter måltiderna och skapar delaktighet

Äldreomsorg • Hallands län

Inför varje år planeras måltider med guldkant, som förstärks med aktiviteter och upplevelser för de äldre. Guldkantsaffischen presenterar vilka datum som något särskilt festligt uppmärksammas under året.

Vårt mål

Vi vill ge äldre lite guldkant i vardagen med festliga menyer. Genom att sammanställa menyerna på en årlig guldkantsaffisch vill vi underlätta för omsorgen att vara delaktiga och förstärka menyn genom aktiviteter och upplevelser kring maten.

Så gjorde vi

Politikerna har skjutit till extra medel till måltidsservice och hemvårdsförvaltningen för att skapa guldkant för kommunens äldre. Måltidsservice har använt de extra medlen för att skapa festligare menyer; ungefär en guldkantsmåltid per månad. Dessa måltider är utöver de traditionella dagarna med festligare menyer, som våffeldagen och midsommarafton.

Inför varje år sammanställs guldkantsmåltiderna på en affisch. Affischen kommunicerar när under året dessa speciella dagar/måltider inträffar. När datumen är kända i förväg ger det möjlighet för omsorgen att kroka i temat och skapa aktiviteter, så att det blir en helhetsupplevelse för de äldre med utgångspunkt från guldkantsmenyn. Affischen bidrar också till att göra arbetet känt för anhöriga och för allmänheten.

Guldkantsaffisch med olika datum och menyerFörstora bilden

Tanken är att det ungefär en gång i månaden ska vara ett guldkantstillfälle. Inför varje tillfälle skrivs menyn ut separat, så att den kan uppmärksammas ordentligt.

Arbetet med guldkantsmåltider har pågått i ungefär tio år. Konceptet har förfinats under åren och har nu hittat sin form.

De senaste åren har måltidsservice träffat representanter från hemvårdsförvaltningen för att planera guldkantsmenyerna tillsammans. Det har varit ett framgångskoncept att alla är med från början, för att tänka och planera. Vid planeringen skrivs förslag på vilka aktiviteter som kan passa till respektive guldkantsmåltid. Exempelvis kan kakbuffén på sommaren kompletteras med en spelman, eller en ”brygglunch” med lax kompletteras med stilla havsmusik. Det har också förekommit folkparksdag med ”en halv special”. Det växte sedan till raggarbilsparad och seniorfestival där de äldre fick åka raggarbil.

Hemvårdsförvaltningen har genom åren använt sina medel till bland annat porslin, dukar och utflykter.

Samarbeten

Representanter från måltidsservice och hemvårdsförvaltningen samverkar; utvecklare, områdeschef, undersköterskor och kockar. Konceptet har blivit ännu mer populärt sedan vi började planera gemensamt.

Resultat

Första åren fick guldkantsarbetet jättehöga betyg. Nu är de äldre mer vana vid att det finns. Det är extra roligt för köket att laga lite annorlunda mat och skapa extra guldkant för gästerna. Även för hemvårdspersonalen är det roligt att få duka fint och dekorera utefter tema. Till exempel på våra Instagramkonton märks det att verksamheten får mycket beröm för guldkantsdagarna.

De gemensamma planeringarna har lett till att det är enklare att nå fram till varandra mellan förvaltningarna, under resten av året.

Viltgryta och efterrätt

Utmaningar

Det är viktigt att alla är med på alla nivåer, speciellt den personal som arbetar närmast matgästerna och känner dem.

Våra tankar framåt

Fortsätta att planera tillsammans med hemvårdsförvaltningen och hitta roliga teman för att skapa goda måltider och goda samtal runt matborden.

Läs mer

Följ oss gärna på Instagram: @halmstadmaltid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @pernillae_halmstadmaltid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @palsbokok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @sofiebergs.koket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fler kök lägger ut bilder på Instagram, sök halmstadmaltid så kommer de fram.

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice Halmstad kommun

Pernilla Ekstrand, kostutvecklare

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter