• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Förvandling från matsal till restaurang
Vägg i skolrestaurangen där man ser en tavla med ordet snäll samt en tavla med ett foto av måltidspersonal.
Delaktighet
Måltidsmiljön

Förvandling från matsal till restaurang

Grundskola • Jönköpings län

För att skapa mer stolthet kring skolmåltiden lät Ljungarumsskolan eleverna vara med och göra om matsalen till en restaurang. Eleverna är positiva till den nya skolrestaurangen Good Food Good Mood och nu går det åt mer mat.

Vårt mål

Vi vill att det ska finnas en stolthet kring skolmåltiden och att skolrestaurangen ska vara en självklar plats dit eleverna vill gå. Vi vill öka elevinflytandet och stärka relationerna mellan elever, lärare och måltidspersonal.

Så gjorde vi

Som en del i ett större projekt, där kommunen samarbetade med en extern måltidsinspiratör, bestämde vi oss för att omdana skolmatsalen och göra en nystart som skolrestaurang. Det var viktigt att eleverna skulle vara med och bestämma namn och utformning. Vi satte oss ner och pratade med eleverna för att fånga upp åsikter och idéer. Att ha dialog med eleverna är jättevärdefullt.

Alla elever fick bidra med namnförslag och kreativa namnskyltar till den nya skolrestaurangen. Ett 50-tal förslag kom in och sattes upp på väggarna under några veckor som en utställning. Sedan fick eleverna rösta och vinnarbidraget blev Good Food Good Mood.

Eleverna fick vara med och tycka till om inredning i den nya restaurangen och låg- och mellanstadieelever har gjort tavlor med värdeord som pryder väggarna. Runt om i matsalen finns nu också fina bilder på måltidspersonalen.

Tavlor med orden vacker och god, som gjorts av elever på låg- och mellanstadiet.

Eleverna var också med och planerade invigningen, alltifrån vilken mat som skulle serveras till inbjudna gäster. Matrådet var med och provade ut invigningsmenyn – och satte sin stämpel ”Approved by matrådet” på rätterna.

Efter förslag från elever finns nu tydligare information om innehållet i varje maträtt vid serveringslinjen och längs en vägg i restaurangen finns en smak-station/kolhydratbuffé, med mat som eleverna kan prova och odlingslådor med sallad och kryddor.

En smakstation med bland annat kolhydrater, kryddor och salladsodling.

Samarbeten

Vi samarbetade med näringslivsavdelningen på Jönköpings kommun, som finansierade det större projektet som förändringen av skolrestaurangen var en del i. Vi samarbetade också med en måltidsinspiratör, som gav inspiration till alla kommunens kök och arbetade mer uttalat med två av kommunens skolor/skolkök.

Resultat

Eleverna är positiva till den förändring som gjorts. Det går åt mer mat nu, men det är svårt att veta hur mycket det beror på utvecklingsarbetet eller på det allmänna läget i samhället. Det är färre konflikter i skolrestaurangen nu och det händer mer sällan att elever skräpar ner eller struntar i att ställa undan sin disk.

Läs mer

Stjärnglans och restaurangkänsla i matsalen på skola i Jönköping - reportage hos SVT Nyheter. Länk till annan webbplats.

Skolmat, måltider i skolan - på Jönköpings kommuns hemsida. Länk till annan webbplats.

Människor vid invigningen av den nya skolrestaurangen.


En bild från invigningen av den nya skolrestaurangen.





 

Vi som lämnat erfarenheten

Kostorganisationen, Jönköpings kommun

Christoffer Johansson-Sinkkonen, måltidsutvecklare

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter