• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Att hämta inspiration från Sveriges nya landskapsmåltider
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Att hämta inspiration från Sveriges nya landskapsmåltider

Förskola, Grundskola, Gymnasium, Äldreomsorg, Sjukhus • Hela Sverige, Stockholms län

Vi har tagit fram material till dem som vill använda landskapsmåltiden som en pedagogisk plattform i förskola, skola, vård och omsorg.

Vårt mål

När Sveriges nya landskapsmåltider lanserades ville vi ta ett ytterligare steg med den så kallade Stockholmsmåltiden, som är Stockholms läns landskapsmåltid.

Tanken var att ta fram ett inspirationsmaterial som underlättar för dem som vill laga och servera landskapsmåltiden i förskola, skola, vård och omsorg – samt använda måltiden som pedagogisk plattform.

Så gjorde vi

År 2023 presenterade alla landskap i hela Sverige sina egna landskapsmåltider. Grunden i vårt arbete är Stockholmsmåltiden, som togs fram av måltidskreatörerna Mattias Dahlgren, Staffan Naess och Hans Naess. Visionen bakom Stockholmsmåltiden är att låta länets livsmedel och mathistoria komma till tals. Vårt läns meny ser ut så här:

  • Förrätt: Salladsbowl med gös.
  • Huvudrätt: Varmkorv, en specialare sedan 1897.
  • Efterrätt: Kossans mjölk & skärgårdens bär.

Utifrån recepten har en vägledning och ett kommunikationsmaterial tagits fram för dem som vill laga och servera måltiden.

Resultat

Recept, vägledning samt afficher och bordspratare som vänder sig mot förskola/skola respektive äldreomsorg/restauranger/besöksnäring finns att ladda ner från vår webbplats. Materialet är tänkt att användas som stöd och inspiration när Stockholmsmåltiden lagas och presenteras.

Afficherna och bordspratarna består av bilder och korta texter. De beskriver Stockholms natur och geografiska läge, och presenterar intresseväckande resonemang och fakta att ta del av med koppling till mat och måltider.  

Vi vet att några måltidsverksamheter i länet har testat att laga och servera Stockholmsmåltiden och vi ser fram emot att få höra mer om hur det gått.

Tankar framåt

Så fort vi har möjlighet så talar vi om Landskapsmåltiderna i externa sammanhang. Framförallt vänder vi oss just nu till restauranger och besöksnäringen och de primärproducenter i länet som kan bidra med produkter och tjänster till Stockholmsmåltiden. När tillfälle ges i kontakt med kommunerna försöker vi också lyfta fram de offentliga måltiderna. Det är extra kul när offentliga måltider har möjlighet att använda lokala produkter, när de lagar Stockholmsmåltiden.

Läs mer

Ladda ner materialet om Stockholmsmåltiden, affischerna, med mera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Länsstyrelsens webbplats.

MATtanken har tidigare skrivt en artikel om hur Stockholmsmåltiden kom till.

Det är Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien som har tagit initiativet till satsningen på att ta fram Sveriges nya Landskapsmåltider. Läs mer på webben: Landskapsmaltider.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi som lämnat erfarenheten

Länsstyrelsen Stockholm
Enheten för landsbygdsutveckling

Louise Vestergård,
projektledare

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-25

    Maskot hjälper till med kommunikation kring måltiden

    Genom att ta fram en maskot och låta den kommunicera, når kunskapen kring hållbara måltider lättare fram till barn och elever.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2025-02-07

    Förskolebarnens favoritrecept i Krokodilens kokbok

    Genom delaktighet ökar barnens nyfikenhet på mat. När det är dags att sluta på förskolan får de med sig en kokbok med hållbara recept.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter