Landsbygdsnätverket

Vildsvinsbiffar á la Jakan i Sala

Recept på vildsvinsbiffar

90-100 portioner (receptet är ursprungligen skapat för äldreomsorg, men kan enkelt anpassas för förskola och skola)

Vildsvinsbiffar

10 kg vildsvinsfärs (alternativt 7.5 kg vildsvinsfäs och 2.5kg fläskfärs)

10 ägg

2 liter grädde (kan uteslutas för förskola/skola)

Lökpulver

Salt

Peppar

Enbär

Malet granbarr (Se till att ha markägarens tillstånd att plocka granbarr)


Te-sås

20-40 tepåsar
Grankvistar
5 dl viltfond
2 liter rött matlagningsvin
8 liter vatten
Maizena
Salt och peppar
Vildsvinsbiff upplagd i en serveringsskål.

SÅ HÄR GÖR DU BIFFARNA

  • Blanda färs, ägg och grädde. Smaksätt med kryddor och granbarr. Provstek, viktigt att göra det eftersom granbarr kan ha en stark smak om man överdoserar och kan skilja i smaken.

SÅ HÄR GÖR DU TE-SÅSEN

  • Koka upp tepåsarna tillsammans med granbarr, viltfond, vin och vatten. Ta upp tepåsarna och grankvistarna då önskvärd smakintensitet nåtts. Smaka av med salt och peppar. Red av med maizena och om mörkare färg önskas tillsätt sojakulör

SERVERING

  • Servera med stekt svamp, potatis och rårörda lingon.


Receptet är framtaget av Jakan (alias Robbin Höglund), köksmästare, Jakobsbergsgården, Sala kommun.

Till Jakans vildsvinsbiffar lagas en härlig sås som görs på bryggt te och med smak av granbarr.

Senast uppdaterad